Hopp til innhold

Hva vil du bli?

For noen er det enklere, "elle, melle, deg fortelle...".

Velge utdanning
Foto: Malene Larsen Gaino / NRK

** Ukens tema er utdanning **

I februar ble årets siste utdanningsmesse arrangert i Oslo og NuFal var tilstede.

uiT

Standet til Universitetet i Tromsø på utdanningsmessa i Oslo spektrum.

Foto: Malene Larsen Gaino / NRK

Når vi er små vet vi hva vi vil utdanne oss til når vi blir «stor». Men når tiden nærmer seg for å søke på høyskoler og universiteter åpner mulighetene seg, et hav av muligheter.

Hva vil du jobbe med og hvordan skal du velge riktig utdanning? Hva er du ute etter i det du velger en utdanning? Vil du tjene godt? Vil du ha sommerferie? Eller tenker du fremover, at du faktisk kanskje skal jobbe med dette til du blir pensjonist og dermed må velge et yrke du vil trives med?

utdanningsmesse

Et hav av muligheter, det er garantert noe for enhver her.

Foto: Malene Larsen Gaino / NRK


Har du vært på hjemmesiden til SO(Samordna opptak)? Der kan du lese mer om studier, poenggrenser for ordinær– og førstegangssøkende, studiekrav og studieplasser. Og det krever ingen innlogging.

Samordna opptak

Medisin: Her har vi søkt på medisin, på alle studieplasser som er registret på SO. Her ser vi opptakskrav og poengkrav, samt studieplasser.

Foto: Skjermdump / Samordna opptak

Hvordan velge riktig utdannelse

Her er noen tips til deg som har tenkt å studere, men som enda ikke har klart å bestemme HVA du skal studere.

Hva er viktigst for deg i en jobb? Hva er du flink til? Hva slags talenter har du? Det er spørsmålene du bør stille deg før du tar en avgjørelse.

  • Finn dine talenter. Når du skal velge utdannelse bør du først og fremst tenke på hva du er flink til, hvilke interesser du har og hva slags fag liker du best og er flinkest i. Hva liker du å gjøre i fritiden, hvilke aktiviteter blir du aldri lei. Intressene dine er meget viktig
  • Snakk med rådgiver. En rådgivers jobb er å veilede deg slik at du enklere skal kunne ta et valg, så benytt deg av dette tilbudet. De fleste skoler har en rådgiver, og det er hans jobb å hjelpe deg med å finne ut hva slags utdannelse som kan passe for deg.
  • Snakk med voksne du kjenner. Spør familiemedlemmer, slekt og andre voksne du kjenner. Kjenner du noen som jobber som noe av det du vurderer å velge? Få dem til å fortelle om studiet, om positive og negative sider ved yrket. Det er ikke alltid drømmeyrket stemmer med virkeligheten.
  • HUSK 15 april! Det er ikke smart å begynne å se på skoler og studievalg to dager før fristen går ut, da får man som oftest ikke tenkt godt nok på hva man EGENTLIG vil studere. Vær ute i god tid, studievalg er tross alt en stor og viktig avgjørelse. Snakk med foreldre, venner, studieveileder og rådgiver. Har du flere utdannings valg, så lager du en liste med negative og positive sider ved utdannelsen, da blir det mye enklere å velge.

GLEM IKKE DETTE:

  1. Studiene handler om mer enn bare fag.
  2. De fleste studier leder ikke til en bestemt karriere eller yrke, men gir deg flere muligheter.
  3. Velge du én utdannelse nå begrenser det ikke mulighetene dine senere i livet.
  4. Velger du noe som ikke føles riktig, så er det ingen skam å snu.

Men hva tenker ungdom om utdanning? Synes de at det er viktig å utdanne seg?

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Er det viktig å ta utdanning?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Her er noen nyttige linker:

www.vilbli.no/

Fylkeskommunene, KS og Utdanningsdirektoratet har gått sammen om å etablere en informasjonstjeneste for søkere til videregående opplæring – vilbli.no. Her finner søkerne oppdatert og kvalitetssikret informasjon om videregående opplæring til enhver tid. På grunnlag av denne informasjonen skal søkerne kunne gjøre sine valg.

www.Utdanning.no/

Utdanning.no er en nasjonal nettportal for utdanning og karriere, og har oversikt over studietilbudet i Norge. Informasjonen er innhentet og kvalitetssikret i samarbeid med studietilbyderne.

Portalen har over 500 yrkesbeskrivelser som er kvalitetssikret av relevante fag- og bransjeorganisasjoner. Hver yrkesbeskrivelse har yrkes- eller utdanningsintervju.

I tillegg har Utdanning.no artikler, temasider og studiebeskrivelser som hjelper og veileder deg som skal velge utdanning og yrke.

www.tautdanning.no/

Tautdanning.no gir deg hjelp til å finne din utdanning ved hjelp av artikler med informasjon om utdanning og studievalg. I tillegg kan du søke etter studier og utdanninger med begrepene hva, hvor og nivå og få oversikt over studier i Norge og utlandet.

www.nav.no

Også nav kan hjelpe deg til skole, kurs og diverse andre tilbud. Det beste er å møte opp selv, hør hva de kan tilby, har de noen skoletibud, hvilken type skole osv. Det er også lønnsomt å spørre om kurs, kanskje de har noe som intresserer deg.

Lykke til med jakten på drømme utdanningen!