NRK Meny
Normal

Til Karasjok for å lære samisk

– Jeg har alltid vært interessert i språket, og har hatt veldig lyst til å lære meg det, forteller Siri Hetland.

Siri Hetland
Foto: Siri Hetland / Privat

– Det har vært kjekt å få komme opp hit, og få oppleve kulturen. Jeg har fått en annen kontakt med språket her, enn det jeg har muligheten til i Haugesund, forteller Siri Hetland (17)

Til vanlig går hun på skole til Haugesund, der hun går første året på musikklinja på Skeisvang videregående skole. Denne uka har hun gjort noe spesielt, hun har fått reise opp til Karasjok for å hospitere på videregående skole der. – Hun skal nemlig lære seg samisk.

Moren hennes er samisktalende, og hun har mange samiske slektninger i Karasjok. De kom på ideen da en av slektningene i Karasjok lurte på om hun hadde lyst til å lære seg samisk og være på hospitering på videregående skole der. Det hadde hun veldig lyst til.

Siri Hetland
Foto: Rebecca Haraldseid. / Privat

Oppfordrer andre

Vanlig samiskundervisning er ikke alternativ i Haugesund, da de ikke har dette tilbudet til elevene. Hun oppfordrer andre som bor på steder der det ikke er tilbud om samiskspråklig opplæring om å gjøre det samme som hun har gjort.

– Det er veldig få som vet om mulighetene til å lære samisk. Jeg anbefaler alle med samisk bakgrunn, og bor på en plass der folk ikke snakker samisk på daglig basis, om å gjøre det samme som meg, sier hun.

Hun føler selv at hun har lært noen nye ord, og har begynt å forstå mer når andre snakker samisk denne uka hun har vært i Karasjok.

– Det har hatt stor betydning for meg, og det hadde vært kjempe bra å kunne lære meg å snakke flytende samisk. Jeg føler at når man er samisk burde man kunne språket også, forteller hun.

Hun har allerede planlagt å komme tilbake til våren, for å fortsette på språkbadet. Kanskje hun til og med kommer tilbake etter videregående skole for å jobbe og komme videre med språket. Hun synes det er utrolig bra å kunne lære et språk på denne måten.

– Du får mer kontakt med det samiske språket og kulturen på en helt annen måte, forklarer hun.

Store forskjeller

Hun forteller også at det er veldig stor forskjell på de to plassene, blant annet er Karasjok mye mindre enn Haugesund.

– Jeg har også fått en mye nærmere kontakt med språket enn før føler jeg, da nesten alle som bor her kan språket. Jeg har trivdes kjempe godt her. Har fått oppleve veldig mye nytt, forteller hun.