Hopp til innhold

Sunnere å spise glutenfritt?

– Jeg tror nok at mange går på en smell, forteller ernæringsfysiolog.

Butikkhylle med glutenfrie varer

Tror du det er sunnere å spise glutenfrie matvarer?

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Å spise glutenfritt eller ikke er et svært hett tema for tiden. Stadig flere velger å kutte gluten fra kostholdet i tro om at det er et sunnere alternativ. Ernæringsfysiolog Ann-Christin Hansen forteller at det ikke nødvendigvis er det lureste man kan gjøre, det kan nemlig ha motsatt effekt.

– Hvis man begynner alene da å kutte vekk gluten fra kostholdet, og begynner å spise mye glutenfri alternativer så er det slik at de glutenfrie alternativene inneholder veldig mye av en annen stivelse. Det kan for eksempel være raske karbohydrater. Det påvirker kroppen veldig i forhold til blodsukkerstigning osv. Mye av den ferdiglagde glutenfrie maten er veldig ustabil, påpeker hun.

Ann-Christin Hansen

Ann-Christin Hansen

Foto: privat

Videre forteller hun at det ikke er så veldig mye sunnere enn hvetemel dersom man går rett over på raffinerte altenativer. Selv om mange som er sensitive for gluten vil få det bedre.

– Jeg tror nok at mange går på en smell der, og jeg har også sett mange som har tenkt at «hvis jeg kutter ut gluten, så blir jeg kanskje slank», men opplever da en motsatt effekt. Nettopp fordi det er så mye sukker i veldig mye av den glutenfrie maten, forteller hun.

Kan bli bedre ved kutt av hvete

Det antas at ca. 1-2 % av den norske befolkningen har klassisk cøliaki (allergi mot gluten), og ca. 7-8 % av den norske befolkningen har en non-cøliakisk sensitivitet for gluten. De tåler spor av gluten, men kjenner fort at de blir dårlig om de får servert mat med gluten.

– Du har også andre som har irritable tarmer eller kanskje er sensitiv for hvetemel, eller som kjenner at de blir veldig oppblåst i magen. Da kan man mistenke at det er noe i kostholdet som gjør det. Det kan hende at enkelte blir bedre av å kutte ut hvetemel, men det er likevel ikke sikkert at det har noe med gluten å gjøre, forteller hun.

Men at en glutenfri diett har effekt på de om ikke har glutenallergi eller har glutenintoleranse utelukker hun. Hun sier at man må ha et klart mål om hvorfor man skal slutte å spise gluten.

Glutenfrie produkter

Opp gjennom årene har det kommet mange glutenfrie altenativer på markedet.

Foto: Ole Jørgen Flatøy Kolstadbråten / NRK

– Hvis man spiser glutenfri mat fordi man tror at man blir veldig mye slankere av det, så er ikke det helt riktig. Med mindre man kutter alt som påvirker blodsukkeret og som er veldig sukkerholdig. Det er nok mange som misforstår akkurat det der, sier Hansen.

Som ernæringsfysiolog hjelper hun mange som er intolerant, er sensitiv for gluten eller han en annen form for irritert mage.

– Det gjelder å finne en balanse gjennom kosten. De velger gjerne en form for glutenfri alternativ, men det er også viktig å få i seg nok næring. Mye av det glutenfrie er ikke så næringsrikt, derfor er det ikke så enkelt som å bare gå over til glutenfrie altenativer, forteller hun.

Hvordan spise sunt?

Om man skal spise sunt, forteller Hansen at man skal spise ren og kortreis mat, som har mye farger og minst mulig sukker og tilsetningsstoffer. Hun anbefaler derfor at all mat skal lages fra bunnen. Det samme gjelder også for glutenfri mat:

– Ikke gå over til bare glutenfrie alternativer, som ferdig pakka glutenfri brød, knekkebrød og al det andre du får kjøpt på butikken. Tenk heller på ren og naturlig mat, men kutt ut det som inneholder gluten. Det finnes mange gode alternativer som ikke er fabrikkerte, forteller hun.