Søknadsfristen nærmer seg

Skal man velge trivsel eller lønn? – Trivsel, råder studiesøker.

Datamaskin
Foto: Colourbox.com

Søknadsfristen for universitet og høgskole nærmer seg med stormskritt, og allerede onsdag 15. april er det siste sjans for å søke! Mange unge stresser nå rett før søknaden skal inn, men ganske mange har allerede sent den.

Elev ved Vadsø videregåendeskole Trine Dervo (19) fra Tana er en av ungdommene som skal gå skole til høsten, og har allerede sendt søknaden inn. Hun snakket med rådgiveren på skolen for å finne ut hva hun skulle gå.

– Vi fant ut at jeg liker å jobbe med mennesker – spesielt unge. Etter møte med rådgiveren leste jeg litt om barneverspedagogikk, og fant det veldig interessant, forteller Dervo.

Trine Dervo

Trine Dervo har allerede funnet ut hva hun skal gjøre til høsten.

Foto: Hannah Noste / NRK

Velger trivsel

Noe av det som er aller viktigst for Tanajenta er at hun skal trives i jobben.

– Man tjener ikke veldig godt i det yrket jeg blir å jobbe med, men jeg tror jeg blir å like det veldig godt. Det blir veldig spennende!

Rektor ved Sámi Allaskuvlla (Samisk Høgskole), Jelena Porsanger forteller også at det er veldig viktig at man blir å trives med.

Det aller viktigske er at du velger noe du har lyst til, ikke det hva «alle» andre gjør. Du bør tenke på hvilken jobb du har lyst på, og hvor du har lyst å jobbe når du er ferdig med skolegangen.

Hun forteller videre at det er uendelig mange muligheter, og at om man ikke vet hva man skal studere kan man tenke seg til hva man kommer til å like. Om man ikke er sikker på det så kan man tenke litt mer praktisk, hva som kan være moro lese eller hva som kan være moro å jobbe med.

– Målet er jo å kunne overleve selv i framtiden, forteller Posanger.

Forskningsdirektør Jelena Porsanger

Rektor ved Sámi allaskuvlla Jelena Porsanger.

Foto: Liv Inger Somby

– Studer videre!

Selvom det er mange som velger å ta et friår etter endt videregående skole så anbefaler Porsanger at unge skal ta videre utdanning. For elev Trine Dervo er det også viktig å fortsette på utdannelsen etter videregående skole.

– Jeg vet at jeg kan være veldig lat, så om jeg hadde tatt et friår er jeg redd for at jeg ikke giddet å gå på skole etterpå.

– Om man tar et friår så har man jo mest sannsynlig jobb og gratis boplass. Jeg tror det er vanskelig å gå fra fast inntekt til den fattige studenttilværelsen. Det er mye av grunnen til at jeg velger å gå videre nå, utdyper hun.

Å velge videre utdanning er et stort skritt for ungdom som akkurat er ferdig på videregående skole. Det kan hende at mange er skolelei eller er redd for å ta et skritt videre, men Porsanger anbefaler uansett at man fortsetter.

– Enten det eller jobbe, istedet for å ta et friår – da får man øvd seg litt i arbeidslivet, forteller hun.

Høyere utdanning = høyere lønn

Porsanger forteller at de aller fleste arbeidsplassene forventer at arbeidstakerne skal ha høyere utdanning, og at jo høyere utdanning man har jo høyere lønn får man.

– Også i de mer tradisjonelle yrkene må man kunne litt mer om ledelse, økonomi og økologi, forteller Porsanger.

Og selv om det tar noen år å få fullført utdannelsen så er ikke Dervo redd for at hun ikke kommer til å trives med studiene.

– Om jeg ikke vil fortsette med det resten av livet så er det ikke noe stress, for jeg er jo bare 22 år når jeg er ferdig med utdanningen. Om jeg ikke liker det kan jeg jo bare gjøre noe annet, ler Dervo.