NRK Meny
Normal

Slik sjekker du opp en same

Sjekketriks er ikke nødvendig, men derimot motoriserte kjøretøy.

Sjekketriks
Foto: Anja Sofie Hansen / NRK

En dáža spurte meg engang om hvordan man får seg dame/type i Sápmi. Det viste seg å være et vanskelig spørsmål å svare på.

Å finne seg en same-kjæreste kan være en komplisert prosess, om man ikke vet om retningslinjene. Hvordan blir man kjent med en man ikke kjenner?

Du har sett ham eller henne i bygda, men hvordan skal du ta kontakt hvis du ikke finner han på kroa en fuktig fredagsnatt?

Vi har kommet frem til tre enkle steg. Følger du disse rådene, har du garantert kjæreste i løpet av halvåret. OBS! Dette gjelder bare i festsesongen (sjekk faktaboks).

Kanskje du trenger nye venner?

Første steg er å se på din egen vennekrets. I Sápmi blir man kjent med hverandre gjennom venners venner, så da er det bare å satse på at den kjekke hunken tilhører din vennekrets.

Gjør han ikke det, skaff deg nye venner! ASAP!

Inviter deg selv på en samefest

Det andre steget er å finne seg en fest. Alle kjenner til det å bli plukket opp på byen/bygda, dette skjer også i Sapmi. Festen du må finne er av typen "Åpent hus". Det vil si, hele bygda samlet under ett tak.

Hvis du på forhånd ikke har peilet deg ut en utkårede, så kan det være like greit. For her er alle alternativene du har. Når det er åpent hus, så er alle generasjonene til stede. Mindreårige, ungdom, godt voksne og eldre.

Mislyktes du?

Har du feilet på disse to første stegene, frykt ikke. Du har heldigvis et tredje alternativ, i vårt moderne samfunn; sosiale medier. Her gjelder de vanlige reglene, som ellers. Ikke vær en stalker, ikke være for påtrengende, men ellers kan du gjøre som du vil. Men er du jente, så må du nok kanskje ta kontakt først.

Samegutter er kjent for å ikke ta et hint. Ja, det er en frustrasjon for oss samejenter også(!!!!).

Det neste steget

Hvis du endelig har funnet han eller henne, så dukker det opp et nytt dilemma. Skal dere ta sjansen på å bli sett i bygda sammen? Dette er en veldig stor risiko å ta, så tidlig i denne flørte-prosessen. Hvis folk ser dere sammen, kan folk begynne å tro at det er dere som er neste par ut i kirka.

Dermed er valget enkelt; skaff deg et motorisert kjøretøy.

Sykkelturer, gåturer og padleturer er forbeholdt til de som allerede er gift. Og ja, dere er så å si gift, etter et halvt år i forholdet.

Bil, snøskuter og ATV er dine beste valg. Bort fra nysgjerrige bygdekjerringer, treffes dere på vidda, for deres første date. Hva skal man gjøre? Det kan ikke vi fortelle, i frykt for å skremme deg bort.