Normal

Samisk sommerhit?

Man har vel alle hørt om låtene «summer of 69» og «sommartide», men har vi slike sommerlåter i Sápmi?

Sommermusikk

Illustrasjonsbilde.

Foto: Ill.foto: www.colourbox.no

– Det er ikke så lett å lage cd-er hvert år, det er både dyrt og det krever mye jobb å komponere nye låter, forteller Svein Egil Oskal, som er med i det samiske bandet Sančuari.

Han kan se en sammenheng mellom tradisjonen å gi ut hele album, i stedet for singler, og at det ikke er så mange sommerhiter i Sápmi.

– Det har vært en tradisjon, om jeg kan si det, at det skal komme ut album. Det at når du selger en CD-plate så selger du mer, men den tiden kommer til å gå over. Folk går på internett og henter musikken der, det gjelder spesielt ungdom.

Svein Egil Oskal

Svein Egil Oskal.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Men en annen ting kan være at Sápmi er for lite, og at det kan være vanskelig å nå ut til folk.

– Vi jo bare en radio i sapmi som spiller de samiske låtene, det kan gjøre det vanskelig. Om andre radiokanaler hadde spilt samisk musikk så hadde de jo blitt hørt flere steder, og blitt mer kjent.
– Det er ikke så lett å lage en hit som høres over hele landet, utdyper han.

Laget enkelt

En sommerhit kan altså være vanskelig å lage, men den skal ikke være veldig avansert.

– De er laget veldig enkelt og skal være lette å høre på. Det skal ikke være tung tekst eller en tung sang. F.eks. en joik er veldig vanskelig å lage til en hit, og i utlandet spilles det ikke joik på radioen. Men vi er jo vokst opp med det, der er jo vår kultur.

– Jeg får vel satse på å lage en sommerhit til neste sommer da, ler Oskal!