Hopp til innhold

Samisk musikk på årets festivaler

Det arrangeres mange festivaler hver sommer, her er festivalene med samiske artister på programmet.

Lovisa Negga, Ijahis idja 2013

Lovisa Negga på fjorårets Ijahis idja festival.

Foto: Sergey Gavrilov / Gavrilov Media

Det er ikke skikkelig sommer før du har vært på festival og danset til de sene natterstider, sunget for full halls til din favorittartist og fått nye venner i utedokøen. Denne sommeren er det flere festivaler med samiske musikere og grupper på festivalplakaten, og dette er NuFal sine anbefalinger.

Karlsøyfestivalen:

1.-6. juli, Karlsøy

Denne myteomspunnede festivalen på den lille øya Karlsøy i nord-troms er en opplevelse i seg selv. Folket på Karlsøya har i flere generasjoner hatt et ønske om et bedre samfunn, de har en tydelig politisk profiI og er ikke redd for å skille seg ut fra majoriteten. Under årets festival opptrer de samiske artistene Slincraze og Kikki Aikio. Av andre artister er det verdt å få med seg Tommy Tokyo og Don Martin.

Karlsøyfestivalen 2009

Karlsøyfestivalen er kjent for sitt alternative publikum.

Foto: Sylvi Inez Liljegren

Riddu Riđđu:

9.-13. juli, Kåfjord

Årets Riddu Riđđu program er det beste de har hatt på lenge. Arrangørene har fått med seg flere samiske artister fra svensk side, disse er Jörgen Stenberg, Maxida Märak, vinneren av Svenske Talenter 2014 Jon Henrik Fjällgren og umesamiske Katarina Barruk. Fra norsk side opptrer Ivvár, Elle Márjá Eira, Georg Buljo, Felgen Orkester, Biru Baby og Marja Helene Fjellheim Mortensson. Ikke overraskende har Riddu Riđđu også i år kapret de beste unge og lovende samiske artistene.

Riddu Riđđu

Riddu Riđđu samler folk fra hele verden, og det blir det liv av.

Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu

Midnattsrocken:

10.-13. juli, Lakselv

I år er det 30 år siden finnmarks største festival startet opp. Under årets jubileumsfestival kan du få med deg store norske artister som Karpe Diem, Datarock og CLMD. Den samiske gruppa Rolffa er tilbake med nytt materiale, som garantert vil skape liv på Brennelvneset. Av andre samiske artister opptrer publikumsfavorittene Intrigue og Violet Road.

Festivalpublikum på Midnattsrocken 2011

Festivalpublikummet på Midnattsrocken koser seg i midnattssola.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

Buktafestivalen:

17.-19. juli, Tromsø

Buktafestivalen har et svært imponerende program i år, men de har kun en samisk artist på plakaten, men til gjengjeld er det den største av dem alle, Mari Boine. I tillegg til Mari Boine bør du få med deg punklegenden Patti Smith, det svenske kritikerroste metalbandet Opeth og The War On Drugs med Adam Granduciel i spissen. Biru Baby spiller på Bukta i byen, nærmere bestemt på Driv, Tromsøs studenthus.

Folk på Buktafestivalen i 2004.

Buktafestivalen på sitt beste.

Foto: Erik Kaspersen

Sørøyrocken:

24.-26. juli, Sørvær

Sørøyrocken er relativit nyoppstartet, men er definitivt en av finnmarks mest spennende festivaler. Rocken arrangeres på Sørvær ved finnmarkskysten. Av samiske artister på årets program har de Ája og Lovisa Negga. Lovisa Negga har gjort suksess med låten “Mihá ja Gievrra”, og den vil nok få de fleste med på allsang. Bortsett fra disse opptrednene bør du få med deg punkbandet Honningbarna, visesanger Moddi og Sirkus Eliassen.

Lillyum

Finnmarksbandet andet Lillyum 'jammer' på Sørvær.

Foto: Henriette Aurtande / NRK

Varangerfestivalen:

6.-10. august, Vadsø

Årets festival er utsolgt for festivalpass, men det er fortsatt mulig å sikre seg enkeltbilletter. I år har den populære festivalen flere spennende og dyktige samiske musikere på programmet. Violet Road, Wimme Saari, Georg Buljo og Elle Márjá Eira er sterke navn som stadig høster gode anmeldelser og lovord. Andre artister det er verdt å få med seg er Elvira Nikolaisen og svenske Movits!.

Valkyrien Allstars, Varangerfestivalen 2009

Valkyrien Allstars har spilt på Varangerfestivalen.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Ijahis idja:

15.-17. august, Inari, Finland

Ijahis idja arrangeres i den lille bygda Inari på finsk side. Årets festival har et sterkt program med artister som Mari Boine, det fremadstormende karasjokbandet Felgen Orkester, den finske rapperen Amoc, årets vinnere av Sámi Grand Prix Aila Duo og Tuupa Houseband som består av artister som Ailu Valle, SomBy og Niillas Holmberg. Absolutt en festival det er verdt å reise over grensen for.

Ijahis idja 2013, Enare, Finland

Ijahis idja er en populær festival blant det yngre publikum.

Foto: Sergey Gavrilov / Gavrilov Media

God festivalsommer!