NRK Meny
Normal

Jakten på lille Pipp Pipp

Hva skjer når en fugl kommer seg inn i et hus? Her får du se hva som skjedde på Børselv bygdehus.

Sommervikarene på Børselv Bygdehus har fått i oppgave å fange og frigjøre en liten fugl som har forvillet seg inn i huset.

På bygdehuset i Børselv, i Finnmark er det en noe uvanlig oppgave som venter sommervikarene Olav og Runar. De har nemlig fått i oppgave å fange og slippe fri en liten fugl som har forvillet seg inn på bygdehuset i varmen. Vanligvis selger de blant annet fiskekort til Børselva, men denne dagen får NRK Sápmis sommerradioreporter med seg denne originale operasjonen.

– Jeg mistenker at det er den samme fuglen som kom hit i fjor, sier Asbjørn Samuelsen, leder for fiskekortsalget i Børselv Jeger og Fiskeforening.

Varme temperaturer

En av fiskekortkjøpene kommenterer at det muligens er på grunn av det hete sommerværet som gjorde at fuglen ønsket å komme seg innendørs.
Informasjonskonsulent ved Norsk Ornitologisk Forening (NFO), Magne Myklebust bekrefter at dette er mulig.

– Det er ikke umulig at fugler trekker inn i hus i le for varmen, men det er heller ikke uvanlig at fugler som er født i nærheten av hus også i noen tilfeller trekker inn, sier Magne Myklebust (NFO)

En uoffesiell temperaturmåling viste 26 grader på dette tidspunktet.

Samarbeider godt

– Det er ikke uvanlig at fugler roter seg inn på Børselv Bygdehus, det har hendt noen ganger. Men det er første gangen vi har fått i oppgave å fange og frigjøre fuglen, sier Runar.

De to guttene samarbeider godt, og det er Runar som tar på seg oppgaven som «hovmester», mens Olav bistår ved fangingen. Det er ingen enkel jobb å varsomt få fuglen fri fra hoven.

Det blir til slutt litt sprelling og vræling når fuglen skal løsnes fra nettet. Men som man ser i videoen så fløy den til slutt tilsynelatende uskadd avsted.

Mangne Myklebust (NFO) kommer med dette rådet:

- Om du ser at fuglen ikke har noe å gjøre inne, så kan man forsøke å legge den ute. Men om det er et reir inne i huset, bør man la fugleungene ligge der. Foreldrene vet jo som regel hvor ungene ligger, sier Magne Myklebust.