NRK Meny
Normal

Veivisere i New York bar kofta med stolthet

– Det var uvant å holde forelesningen på engelsk for første gang! Men gøy var det, forteller Sárá Márjá.

Veivisere i New York
Foto: Risten Länsman

I forrige uke var de fire samiske veiviserne i New York. Der fikk de følge FNs Permanente forum for urfolkssaker, men de utnyttet også sjansen til å utforske storbyen.

– Det var veldig spennende å følge FN! Vi lærte utrolig mye alle sammen, og selv om jeg ikke er så politisk engasjert så fikk jeg veldig mye ut av det. Vi fikk høre veldig mye om hvordan de andre urbefolkningene har det, og at de ikke har det like bra som for eksempel samene i Norge, forteller Sárá Márjá Utsi.

Hun og de tre andre veiviserne fulgte et program der de unge som deltok skulle jobbe sammen og diskutere forskjellige temaer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sara Marja Utsi og mikke mus
Foto: Risten Länsman

– Blant annet jobbet vi med temaer som folks rettigheter og selvmord. Vi diskuterte sakene, og vi skulle finne ut hvordan man kunne forbedre de.

Mange nye opplevelser

De fulgte ikke bare FNs møter, men de holdt også forelesning for FNs internasjonale skole. Det var litt av en opplevelse.

– Det var uvant å holde forelesningen på engelsk for første gang. Også hadde jeg et ord som jeg ikke klarte å uttale, og elevene måtte hele tiden hjelpe meg. Ordet var jewelry, ler hun godt mens hun prøver å uttale det på flere forskjellige måter.

– Ser du, jeg kan ikke uttale det nå heller, ler hun.

Men ellers kan hun fortelle at elevene hadde veldig mange spørsmål, og var veldig godt forberedt på at de kom.

– De visste hvem vi var med en gang vi kom dit og hadde koftene på. Men under forelesningen spurte de også spørsmål som om vi har skole, veier og om vi bor i vanlige hus. Det var utrolig gøy!

Stolt av kofta

Ved noen anledninger gikk de i byen med kofte på.

– Jeg tror at New Yorks befolkning er vant til mye forskjellige folk. De så ikke så mye på oss, slik som de for eksempel gjør i Norge. Det var ikke så mange kommentarer, men noen ganger kom det folk og sa at vi var veldig fine.

– Jeg følte meg aldri sett ned på når jeg brukte kofta i New York, jeg var faktisk veldig stolt, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Veivisere i New York
Foto: Risten Länsman

Ikke bare jobb

– Vi var jo oss fire veivisere og Risten Länsman reiste jo sammen, og hun var jo veldig ivrig å shoppe med meg. Ellers så var vi rundt og så på byen, Central Park, frihetsgudinnen og Empire State Building.

Under oppholdet hadde Utsi bursdag, som ble feiret på dagen.

– Beste minnet derfra er nok da vi feiret bursdagen, men det var jo også veldig moro å være med på kulturkvelden. Der ble det vist dans og sang fra forskjellige kulturer. Veldig gøy!

Lærte mye

Utsi forteller at hun har fått veldig mye ut av turen, blant annet om andre urbefolkninger.

– Jeg har for eksempel lært at de som bor på Grønland ikke har det så bra, noe som jeg ikke viste før vi dro til New York. Så om noen får sjansen til å følge FNs møter i New York anbefaler jeg på det sterkeste at de drar – det ville jeg gjort, legger hun til.