NRK Meny
Normal

Nordsamiske barn skriver dårligere enn de snakker

– Det som kom fram av disse undersøkelsene er ikke at barna ikke kan skrive nordsamisk!

Barn leser bok

Illustrasjonsbilde

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Hanna Outakoski har utført en doktorgradsavhandling ved universitetet i Umeå, der hun fant ut at barn som lærer nordsamisk skriver dårligere enn de snakker.

Hun hadde med seg 20 datamaskiner som barna fikk bruke til å svare på undersøkelsen. Der ble hvert minste steg loggført, fra om de tok pauser til at de hvisket noe ut og skrev på nytt.

– Det som kom fram av disse undersøkelsene er ikke at barna ikke kan skrive nordsamisk, men at vi må huske på at barna lærer å skrive på flere språk!
– Om man tenker på et vanlig svensk barn så lærer de å skrive bare litt av andre språk. Våre barn må kunne både skrive og snakke på både samisk og flertallsspråket. Lærerne gir også karakterer som om de skulle være ettspråklige.

Forskjell på landene

Man ser også en forskjell på de barna som har samisk som hjemmespråk og ikke. De som ikke snakker samisk hjemme vil kunne lære å skrive og lese veldig godt, for det er noe som blir lagt vekt på under skolegangen.

– De som snakker samisk hjemme utvikler språket på en helt annen måte. Derfor er det viktig å prøve å finne et godt nivå som man kan bruke.
– Slik at de som snakker mindre får snakke mer, og de som skriver mindre får skrive mer, utdyper hun.

Denne undersøkelsen har hun gjort på barn som lærer nordsamisk i både Sverige, Norge og Finland. Selv om det i undersøkelsen ikke er fokusert på å finne forskjeller mellom landene, så finnes de:

– I Norge blir nordsamisk brukt i mange sammenhenger, både utenfor skolen og hjemme. Der bruker de språket til å kommunisere seg imellom ellers også.
– I Finland kan man igjen se at det skriftlige fokuseres mer på i skolen.
– I Sverige kan det virke som om det er vanskelig å få tak i samisk materiell, og derfor kan det være vanskelig å lære samisk til barna. Her er det altså en vanskeligere situasjon, forteller hun.

Synes det er vanskelig å skrive

Hun forteller at mange skoler og lærere synes at samisk er et vanskelig språk, men at det bare er psykologisk.

  • Les flere saker fra NuFal her.

– Flere synes det er ‘’reglene’’ som er vanskelig. Den føler kanskje at det ikke går like raskt å skrive på samisk som andre språk.

Det hun tror kan hjelpe til å få dette bedre til er mer tekster på samisk, både trykte bøker og i filmer.

– Barn får ikke lest så mye samisk som andre språk. Det kan virke som om man har fått det for seg at språket våres bare kan brukes på en spesiell måte – i sammenheng med det tradisjonelle, selv om det kan brukes på så mange forskjellige måter!