Hopp til innhold

Når er drivstoff billigst?

– Mange har lagt merke til når bensin og diesel er billigst, og fyller opp tanken da.

Drivstoffpriser
Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Mye spiller inn når drivstoffprisene bestemmes. Ca. 30% bestemmes av innkjøpspris, 60 % av avgifter, og bensinstasjonene selv bestemmer 10%. Pressetalsmann i Statoil, Knut Hilmar Hansen, forteller at de opererer med veiledende priser, som alle deres kunder kan se på pumpene.

– Det er noe vi kaller utsalgspris, og den lever sitt eget liv i takt med den lokale konkurransen. Den kan svinge veldig fra dag til dag og fra uke til uke, forteller Hansen.

Noen dager er det billigere å tanke enn andre, og forklaringen hans på det er den lokale konkurransen.

Knut Hilmar Hansen
Foto: Statoil/Johnny Syversen

– Pumpeprisen på drivstoff er lavere enn vår veiledende pris store deler av uken, det er på grunn av den tøffe konkurransen lokalt. Mandag ettermiddag vil prisen være på veiledende pris, men vil synke i løpet av uka. I helgen er den på sitt laveste, og søndags kveld og mandags morgen er det aller billigst. Dette mønsteret ser man i hele Norge, forteller Hansen.

Bevisst på prisene

Malin Balto Haugli (23), som bor i Oslo, er en av mange unge som er bevisst på når man skal fylle tanken.

Malin Balto Haugli

Malin Balto Haugli

Foto: Privat

– Om tanken er tom på en fredag fyller jeg kun litt drivstoff slik at jeg kan tanke på søndagskveld eller mandagsmorgen, forteller hun.

Hun passer på å følge med på drivstoffprisene, slik at hun vet når og hvor det er billigst å tanke. Siden hun bor i Oslo bruker hun ikke bilen så mye , bortsett fra kjøring mellom jobb og hjem, butikker og når hun skal ut av byen.

– I Oslo er det billigst å fylle på søndagskveld eller mandagsmorgen, men kan også være billig på onsdager. Da fyller jeg full tank mens det er billig. Det kan gå veldig lenge mellom hver gang jeg tanker, forteller Haugli.

Men selv om mange følger nøye med prisene, så er det ikke alle som gjør det. Per Tommy Eideng (27), fra Karasjok bruker både diesel og bensin, siden han kjører både bil og cross. Han er ikke like bevisst.

– Jeg prøver å være litt bevisst på når jeg handler drivstoff. Jeg handler helst i Finland, men det er jo ikke så ofte jeg er der da, sier Eideng.

Per Tommy Eideng

Per Tommy Eideng

Foto: Anders Kalstad / NRK

Har sier også at han var klar over at det er billigst søndag kveld og mandag morgen, da han har hørt det flere ganger på radioen, men at han ikke bevisst fyller da.

Forskjell fra plass til plass

Hansen forteller også at prisene styres også av hvor mange stasjoner det er i nærheten. Pumpeprisen vil raskt falle under listeprisen når stasjoner ligger tett inntil hverandre og konkurrerer med hverandre. Mens der det er få konkurrenter er prisen mer stabil.

– Det kan være stor forskjell fra Karasjok til Kautokeino eller til Alta, utdyper han.

Mange reagerer også på at oljeprisen har sunket med nesten 30 prosent det siste halvåret, mens bensinprisen bare har gått ned med i overkant av fem prosent. Hansen forklarer at drivstoffprisen ikke har noen direkte sammenheng i prisen på råolje.

– Bakgrunnen for det er at det er flere ledd og forsinkelser på veien. Vi som selskap kjøper ferdig rasinerte produkter, og betaler i norske kroner. Derfor får også dollarkursen innvirkning i innkjøpsprisen i norske kroner. Dollarprisen har styrket seg i forhold til den norske kronen, derfor er nedgangen i innkjøpsprisen lavere enn fallet i råolje prisen, forklarer han.

Videre forklarer han at den veiledende prisen i Norge har hatt et betydelig fall siden i fjor sommer.

– Bensinprisen gått ned 2kr pr liter og dieselprisen 1,41 kr siden toppen i fjor, forteller Hansen.