Plutselig fikk Ingrid stikkende leieboere

De ble flere og flere, og boligene ble større og større. Tilslutt fjernet huseieren dem med støvsuger.

Vepsebol

Vepsene bygde bolet i taket på verandaen til Ingrid Johansen.

Foto: Privat, Ingrid Johansen.

Ingrid Johansen

Ingrid Johansen brukte støvsuger for å fjerne vepsene.

Foto: Privat

For noen dager siden fant Ingrid Johansen ut at hun hadde fått seg nye leieboere på verandaen i Bonakas i Tana. Vepsebolet var allerede blitt ganske stort, men vokste seg fort enda større. Etter hvert begynte de stikkende vesenene å komme inn i huset.

– Det gikk jo så utrolig fort, bare etter en dag hadde de bygd på mange rader, sier Ingrid Johansen.

Normalt fredelige

Frode Ødegaard, forsker ved Norsk Institutt for naturforskning, forklarer at vepsene normalt er fredelige. Man burde heller ikke fjerne de, så lenge de ikke er alt for innpåslitne.

– Man må huske på at de har en stor nytteverdi. Det er ingen vits i å gjøre noen stor innsats for å fjerne vepsebol, så fremt de ikke er en direkte plage, sier Ødegaard.

Så seg lei

Til slutt så Johansen seg lei av insektene, og fjernet vepsebolet med en støvsuger.

– Jeg vil ikke ha de inne. Spesielt ikke når jeg har barn på besøk, det er jo så ekkelt å bli stukket. Når de begynner å fly inn i huset er det jo ekkelt, sier Johansen.

Frode Ødegaard får seg en god latter når han hører metoden Johansen hadde brukt, men legger til at det er greit å bruke denne metoden.

Frode Ødegaard

Frode Ødegaard, forsker ved Norsk Institutt for naturforskning.

Foto: Anniken Sande / NRK

– Dette er en metode som er fullt mulig å bruke, så lenge bolet er frittstående og du ser hele bolet så fungerer det meste. I tillegg til dette så kan det være lurt å gjøre dette på kvelden. Da er det ofte litt kaldere og vepsene ofte har slått seg til ro, sier Ødegaard.

Bruk insektsspray

Om det ikke er noe alternativ å la vepsebolet være, så kan man også spraye litt radar (insektsspray) inn i bolet, for så å fjerne det.

– Da kan man for eksempel ta en bøtte foran bolet, og kutte det av med en lang kniv. Det går som regel greit å fjerne de, med det er noe vanskeligere når bolene er inne i hulrom, sier Ødegaard.