NRK Meny
Normal

Lån og les på mobilen

Nå slipper du å dra til biblioteket for å låne bøker. 5. september lanserte Finnmark fylkesbibliotek og bibliotekene i Finnmark en felles e-bokløsning.

iPad med ebok

Populære utlånsbøker som Jo Nesbøs Sønnen, Jørn Lier Horsts Hulemannen, Cecilie Engers Mors gaver og Roy Jacobsens De usynlige er blant titlene som blir tilgjengelig for nedlastning.(illustrasjonsfoto)

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Er du lånekunde i ett av folke- eller skolebibliotekene i Finnmark, da kan du laste ned e-bøker med appen eBokBib via ditt lånenummer – gratis!

– Vi er svært fornøyd med å kunne tilby lånerne i hele Finnmark tilgang til populære og aktuelle bøker for nettbrett og mobil, sier fylkesbiblioteksjef i Finnmark Stine Qvigstad Jenvin i en pressemelding.

Apper på mobiltelefon

For å komme i gang må man laste ned appen «eBokBib» til smarttelefonen eller nettbrettet. Deretter logger man seg inn med lånenummeret fra lånekortet og en PIN-kode. (illustrasjonsfoto)

Foto: Tor Risberg

Du trenger bare internett

Du kan låne og laste ned elektroniske bøker hvor som helst i verden, så lenge du har tilgang til internett. For å komme i gang må man laste ned appen «eBokBib» til smarttelefonen eller nettbrettet.


– Når bøkene først er lånt kan du lese dem uten å ha nettilgang, skriver fylkesbiblioteksjefen.


Det er Fylkesbiblioteket som på vegene av alle folkebibliotek og bibliotek i de videregående skolene har anskaffet og bygget opp boksamlingen. Og så langt er over 350 e-boktitler tilgjengelige fra bibliotekene i Finnmark.


– Vi ser at tilbudet til voksne er størst, men det kommer stadig flere titler for barn og unge hos forlagene. Så det burde absolutt være mulighet for å finne noe for en hver smak, sier Jenvin.

e bok

Så langt er over 350 e-boktitler tilgjengelige fra bibliotekene i Finnmark.

Foto: Skjermdump

En god løsning


Men ordningen med e-bøker er foreløpig bare et prosjekt. Lisensmodellen for utlån av e-bøker i bibliotek er det den Den norske forleggerforening som har laget og den løper ut 2015. Hva som vil skje i 2016 er foreløpig usikkert, men vi håper og tror at det blir en god løsning.

– Det er viktig å peke på at e-bøker foreløpig er et alternativ og supplement til hovedtilbudet i bibliotekene som fortsatt er papirbøker, skriver fylkesbiblioteksjef Jenvin i pressemeldingen.