Kroppsspråket avslører oss

– Under en samtale spiller alt du gjør en stor rolle. Øyne, hender, hvordan du står eller sitter.

Per Christian Ellefsen om kroppsspråk

KOMMUNIKASJON: Man kan gjøre mye med kroppsspråket sitt, blant annet påvirke en stressende situasjon ved å fremstå at en selv er rolig.

Foto: Maien Gaup Sandberg / NRK

Per Christian Ellefsen holdt foredrag om kroppsspråk på Universitetet i Tromsø i forbindelse med studiestart og Debut Uka.

Den norske skuespilleren er kanskje mest kjent fra karakteren Elling.

Bevisst på kroppsspråk

Ellefsen forteller at en stor del av det å være skuespiller er ofte at man spiller en karakter som sier noe, mens man personlig mener noe annet. I slike tilfeller må man være bevisst på kroppsspråket.

Man formidler ofte mer med kroppsspråket enn man kanskje er klar over, noe som kan gå utover troverdigheten til karakteren.

– Det å være skuespiller er jo egentlig at vi får jobbe veldig mye med kroppsspråk. Jeg har vel hatt litt evne og glede av å kunne nettopp formidle det videre også.

Han forteller også at han har holdt en del slike foredrag, og synes det er greit å kunne gjøre ved siden av jobben på Nasjonalteateret.

– Ja, det har blitt en del, og det syns jeg er veldig morsomt. Jeg kan gjøre det når det passer inn i reportoaret på Nasjonalteateret, hvor jeg er ansatt.

Per Christian Ellefsen som Elling

Per Christian Ellefsen er kjent fra mange norske filmer. Der i blant filmene om Elling.

Foto: Terje Rygg og Anne-Lise Flavik / UIP og Foto Fabrikken

Under foredraget tar Ellefsen blant annet opp temaet angst, og hvordan man skal håndtere angsten. Blant annet kan man flytte fokus bort fra seg selv, og hva man selv gjør, og heller fokusere på oppgaven man skal utføre.

Et annet tips er at hvis man snakker foran en stor forsamling og gjør noe feil, så er det lettest å bare bli ferdig med det og gå videre. Publikum vil gjøre det samme.

Mange fordeler

Skuespiller Per Christian Ellefsen om kroppsspråk

Ellefsen under foredraget om kroppsspråk.

Foto: Maien Gaup Sandberg / NRK

I følge Ellefsen gir disse foredragene deg en smakebit, slik at man selv får interessen av å lære mer og kanskje blir mer bevisst på sitt eget og andres kroppsspråk.

– Du får en smakebit. Men jeg mener det er mulig å lære såpass at du kan begynne å interessere deg mer for det, og da lærer du deg selv.

Ellefsen mener man kan ha mange fordeler ved å være bevisst på kroppsspråket sitt.

– Jeg tror du har mange fordeler. Det er lettere å lede andre mennesker, det er lettere å få sin mening forstått. Man blir klarere av det. Det er lettere å bli akseptert, og få igjennom ting man syns er viktig selv.