NRK Meny
Normal

Kjendiser forteller om sine psykiske problemer

Viktig med åpenhet, mener familieterapeut.

Agnete Johnsen forteller om selvmordstanker

Skreendump fra www.seher.no

Foto: Skreendump / NRK

Tirsdag skrev Se og hør på sine nettsider at Nessebyjenta Agnete Kristin Johnsen har tidligere hatt selvmordstanker. Familieterapeut ved SANKS Solfrid Mari Skoglund, mener at åpenhet om temaet er viktig.

– Det er viktig med åpenhet, og at ungdommer ser selv at kjendiser som Agnete Johnsen og andre kan oppleve psykiske plager og selvmordstanker de også. De er jo forbilder for unge mennesker både på godt og vondt, forteller Skoglund.

Hun mener også at det er både positive og negative sider ved at kjendisene forteller om dette i media. Noen av de negative sidene med det kan være at folk reagerer på det, og synes at dette skal det ikke snakkes høyt om.

Agnete Johnsen

Agnete er for tiden med i programmet Skal Vi Danse, på Tv2.

Foto: TV2

– Det å være kjendis er ikke bare forbundet med å ha høy status og at andre ser opp til en, det har også en skyggeside. Det å være menneske er ikke bare å ha gode dager, men også vonde, forteller Skoglund.

Vanlig blant alle

Hun forteller også at det er et vanlig fenomen at folk utvikler slike tanker, og har vanskelige perioder i livet.

– Det er relativt vanlig at man har vanskelige perioder og møter motgang, det ser vi ganske ofte i psykiatrien, forteller Skoglund.

Samfunnet i dag er mye mer åpent enn det var for noen år siden. Det er mange andre kjendiser som også har fortalt om sine psykiske problemer. I september fortalte Lene Marlin Pedersen om sine selvmordstanker til Aftenposten, og det er blitt vanligere at kjendiser står fram om egne depresjoner og psykiske lidelser.

Lene Marlin

Lene Marlin fortalte om sine selvmordstanker til Aftenposten.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

– Det er en del av samfunnsutviklingen vi har. Vi mennesker tenker ulikt, og det er det viktig å ha respekt for. For noen vil det være støtende at dette kommer fram i media, mens for andre vil det være veldig bra med slik åpenhet, forteller Skoglund.

Mennesker de også

Selv tror hun at det kommer til å være mye god respons av at Nessebyjenta har kommet ut med dette, men at man må ta høyde for at noen kommer til å reagere negativt på dette.

– Noen vil kanskje ta til ordet at dette er mindre greit å snakke om, og at man bør holdet det for seg selv når man er et forbilde for unge mennesker. Men selv kjendiser kan ha psykisk smerte, og kan oppleve store belastninger i livet. De er sårbare de også, de er jo ikke skånet for livets hendelser. De er mennesker de også, påpeker Skoglund.

Ungdommer takler sine problemer forskjellig, og hvert enkelt menneske har sin unike historie og måte å håndtere og løse sine problemer på. Hun forteller også at det er mange som opplever selvmordstanker, men at når det dannes konkrete selvmords planer at det blir alvorlig.

– Da bør man ta kontakt med voksne eller hjelpeapparatet, slik at man får nødvendig hjelp og oppfølging. Alle kan være «førstehjelper», ved at man tørr å spørre og vise at man bryr seg, forteller Skoglund.