Interessen gjorde at han fikk møtt Hollywood stjerner

Med karakteren Shookie Monster har Johan Rasmus Eira gjort seg kjent i Europa innen cosplay.

Johan Rasmus Eira

Johan Rasmus Eira synes cosplay er veldig sosialt.

Foto: Privat

Eira som er oppvokst i Karasjok har vært en sentral person i det norske cosplay-miljøet i mange år, i det siste har han i tillegg til å delta på arrangementer også vært med som arrangør.

  • Lurer du på hva cosplay er? Da kan du se og lese dette:
    Cosplay sápmi?
    Nå kan du være «kakemonster»
    Norsk dokumentar. Cosplay, eller costume play, er en livsstil der folk kler seg ut som superhelter og karakterer fra manga og anime, videospill, Sci-Fi og fantasy. Cosplay oppstod som en subkultur i USA for mer enn 70 år siden, og er i dag blitt et verdensomspennende, popkulturelt fenomen. Utenfra kan det se ut som en virkelighetsflukt, men for mange cosplayere handler det om det motsatte, nemlig å velge sin egen virkelighet. Aleksander (17) og Johan (27) tar oss med på innsiden av en av de merkeligste ungdomskulturene i Norge i dag. Det blir en reise i maskenes verden, på jakt etter seg selv.

Liker å spre kunnskap om samer

– Folk utenfor Scandinavia vet knapt nok hva en same er, så det er veldig gøy for meg å forklare hvor jeg er fra og hva det vil si å være same, forteller Eira.

Eira har også vært konferansier på ulike cosplay treff. Den oppgaven har gitt han muligheten til å hilse på Youtube stjerner, skuespillere og artister. I tillegg benytter han anledningen til å fremheve det samiske.

To skuespillere fra den kritikerroste tv-serien Game of Thrones var så engasjert i å lære om samer at de sendte julehilsninger til det samiske folket på Youtube.

Det var Miltos Yerolemou og Ian McElhinney som begge spiller i Game of Thrones som sendte julehilsninger, forteller Eira.

cosplay

Shookie monster i blått.

Foto: Priváhta

Et sosialt miljø

– Det er et veldig sosialt miljø hvor jeg i tillegg får fremhevet mine interesser, og blir kjent med likesinnede, sier Eira.

Med over 9000 liker klikk på sin Facebook side, og en egen nettside med samme navn som karakteren han spiller har han gjort seg godt kjent i miljøet.

– Jeg har vært flittig til å fremheve cosplay med karakteren, jeg har ikke vært stille. Jeg har reist i både innland og utland, og samlet norske cosplayere til utenlandske arrangement og omvendt, forklarer den entusiastiske cosplayeren.