NRK Meny
Normal

Hvordan forberede seg til eksamen

NuFal har satt sammen 5 tips til hvordan man best mulig kan forberede seg til eksamen.

Skolearbeid

Illustrasjonsbilde.

Foto: Berit Roald

Eksamenstiden for universitetene nærmer seg, og mange er nervøse for hvordan de kommer til å prestere på eksamen. Her er noen nyttige tips:

Ta deg god tid

Skolebøker

Illustrasjonsbilde.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mange starter eksamensforberedelsene i siste liten, noe som kan være stressende og lite effektivt.

Det er viktig å begynne med forberedelsene tidlig, slik at du ikke trenger å stresse deg gjennom pensum. Da har du mulighet til å repetere stoffet flere ganger, som gjør at du husker stoffet lettere.

Ta pauser

Det er også viktig med pauser, spesielt om man står fast og ikke vet hvordan man skal komme seg videre.

Gå gjerne en tur eller ta deg noe å spise, da får du tankene over på noe annet slik at du ikke mister motivasjonen helt. Når du da kommer tilbake og skal jobbe med fagstoffet har du fått ny motivasjon.

Finn din metode

Det finnes mange forskjellige metoder å få lært stoffet på, men alle lærer ulikt. Det som fungerer for deg fungerer ikke alltid for andre. Derfor er det viktig at du finner den metoden som fungerer best for deg.

Notater, briller

Illustrasjonsbilde.

Foto: Tone Jorunn Tveito / NRK

Mange bruker notater/nøkkelord som hjelpemiddel. Når du leser gjennom stoffet kan det være lurt å ta slike notater, slik at du enkelt kan gå gjennom det viktigste når du er ferdig. Dette gjør det også lettere å huske i ettertid, er det lettere å finne fram!

En annen metode kan være å lage et tankekart. Ut fra tankekartet kan du skrive mange notater ut i fra hovedtemaet, med viktige detaljer.

Finn en god plass

Det er viktig at du finner en plass du trives på, og at du vet at du får til å jobbe godt. Enten det er på biblioteket, kaféen, hjemme på kjøkkenet eller på rommet.
Noen synes det er best å jobbe med litt støy i bakgrunnen, andre med musikk i ørene, mens noen må ha det helt stille rundt seg. Man må selv finne ut av hva som fungerer best for seg selv.

Planlegg

Det er lett å bli oppslukt i noe annet, når man egentlig skal forberede seg. Derfor er det lurt å planlegge hva du skal gjøre i forberedelsesperioden, slik at du har en klar plan på hva du skal gjøre de dagene.

Planlegg hvor mye av stoffet og hvor mye notater du skal gjøre den dagen.

Lykke til!