Hjernen lurer oss til å tro at vi har kontroll

Har du noen ganger gjort noe og umiddelbart lurt på hvorfor du gjorde akkurat det? Vel, da er denne artikkelen noe for deg…

Hjerne

Lurer hjernen oss til å tro at vi har kontroll?

Foto: Colourbox

Fri vilje kan være en illusjon skapt etter at vår ubevissthet har besluttet å handle.

Selv om det kan føles som at vi har kontroll over våre handlinger, så er det bare en fantasi hjernen vår skaper slik at vi ikke at vi ikke føler oss utelatt. Det er i hvert fall konklusjonen til en studie publisert i «Psychological Science»​.

Studiens førstefortfatter, Adam Bear, sier nemlig at hjernen vår kan omskrive historie:

– Mennesker kan føle at de har tatt et valg selv, selv om dette valget viser seg å være påvirket av en hendelse som skjer senere.

Er fri vilje en illusjon?

For å utføre forskningen ba de testpersonene om å stirre på 5 tomme sirkler på en dataskjerm. Sirklene ble rød i tilfeldig rekkefølge, og forsøkspersonene ble bedd om å forutsi hvilken sirkel som er nest ut.

Under forsøket rapporterte forsøkspersonene at de var mer nøyaktig enn det som er mulig. Med andre ord, så lurte hjernen deres til å tro at de hadde valgt riktig, selv om de ikke hadde det.

Studiet kan derfor være et snaut bevis på at fri vilje er en illusjon, men dette studiet er kun et av mange som hevder at vår underbevissthet tar et valg før vi i det hele tatt er klar over det.
En teori er at det bevisste sinnet fungerer som en tolk av meldinger sendt fra det ubevisste. Doktor Ezequiel Morsella, som er forkjemper for denne teorien, forklarer at tolkningen kun presenterer informasjonen, men er ikke den som handler på kunnskapen som er delt.

– I likhet med informasjonen vi oppfatter i vår bevissthet, så er det ikke skapt av bevisste prosesser. Bevisstheten er kun et mellomledd, som ikke har så mye jobb som man skulle tro.