Fotballspiller: – Følte meg som en fange

«Nytt år, nye muligheter» sies det. Noe fotballtalentet fra Karasjok ser frem til. Med kofferten på slep starter han et nytt kapittel i livet som Oslogutt.

Dag Andreas Balto
Foto: Reiulf Gronnevik

Med nytt pågangsmot og motivasjon starter han 2016 med drømmejobben.

7 år har Dag Andreas Balto (23) tilbragt i Nordlysbyen. Nå legger han bak seg 6 sesonger som Alta IF-spiller og går inn i nyåret som Lyn-spiller.

– De første årene som Alta IF spiller var veldig artig. Alt var spennende og nytt, men nå på slutten begynte jeg å bli lei. Jeg kjente at jeg trengte noe nytt.

Dag Andreas Balto

Dag Andreas Balto (23) gjør seg klar til å skifte ut Alta IF-drakta med Lyn-drakta.

Foto: Alta IF

– «Hvis det ikke kommer noe nytt nå, så slutter jeg» tenkte jeg, forteller Balto som gleder seg til å kle på seg den nye drakta.

Føler seg fri

Lyn har tidligere vært i Tippeligaen, men etter at de ble slått konkurs havnet de ned i 7. divisjon. Gjennom flere år har de jobbet seg oppover i divisjonssystemene og er per dags dato i 3. divisjon.

Med mange tilbud på bordet - også fra klubber i høyere divisjoner, valgte Balto den sagnomsuste klubben fra sør.

– Selv om Lyn er i 3.divisjon nå, så har de et veldig spennende prosjekt på gang, Olja Lyn.

– Det er supporterne som samler inn penger så vi, som spillere, skal spille fotball. Det er et langt prosjekt og innen 5 år skal vi nå Tippeligaen, forklarer Balto.

Prosjektet om å nå Tippeligaen er ikke det eneste som var tiltrekkende for 23-åringen.

– Det som er veldig artig er at jeg får 4 uker sommerferie! I Alta IF fikk vi ca. en uke med ferie, hvis vi var virkelig heldig så fikk vi 10 dager.

– Det var som å være en inngjerdet fange med hendene knytt fast på ryggen, men nå som det er hele fire uker ferie, så føles det som om de har klipt av tauet og sluppet fangen fri!

Fra brunost til nugatti

Dag Andreas var klar til å gi opp fotballdrømmen.

– Å treffe de samme personene hver dag, blir man lei av til slutt.

Dag Andreas Balto
Foto: Alta IF

– Jeg satt flere ganger i garderoben og så på mine hvite Nike sko og lekte med tanken på å kaste skoene i søpla og gi opp fotballkarrieren.

Nå tviholder Balto på fotballskoene sine, og ser frem til å flytte til hovedstaden.

– Det blir en opplevelse for seg selv bare det å spille på et nytt lag, men også det å bli kjent med nye mennesker og mine nye lagkamerater. Det blir veldig spennende!

– Hvis du spiser brunost på brødskiva hver dag i flere år, og får plutselig muligheten til å velge nugatti på brødskiva – ja, da kjenner du lykke, forklarer Balto metaforisk som gleder seg til nye utfordringer, som bysame i Oslo.

Om han tror det er mulig at de når Tippeligaen innen 5 år, det er det ikke tvil om.

– Jeg tror at hvis det er et lag som klarer det, så er det Lyn. Det er et stort navn og de har vært med i Tippeligaen tidligere.

– Men vi må ta et år om gangen. Først kommer dette her året, så neste år. Og etter det skal det enda gå 3 år før vi er i Tippeligaen, avslutter Dag Andreas Balto.

Hør hele intervjuet på samisk her: