Fasinasjonen førte til mastergrad om sørsamisk joik

– Jeg ønsker ar kulturen skal bevares og løftes opp og fram, både den samiske – men spesielt den sørsamiske kulturen.

Linda Malmbekk Einmo
Foto: Høgskolen i Nesna / Pressebilde

Linda Malmbekk Einmo har alltid vært fascinert av ur-kulturer – spesielt den samiske kulturen. I voksen alder fikk hun vite at hun mest sannsynlig har samisk slekt, noe som gjorde at fascinasjonen ble enda større.

– Når du er fascinert av en ting, og da finner ut at du har røtter innenfor det er det veldig spesielt, forteller hun.

Nå har hun etter ti år med utdanning levert sin masteroppgave i musikkvitenskap ved Høgskolen i Nesna til nominert tid. Oppgaven «Sørsamers stemme – fortid og nåtid» omhandler sørsamisk joik, og har hovedfokus på joik og videreføringen av Karl Tiréns joikesamling.

Hun har jobbet spesielt mye med joikesamlingen som Karl Tirén har gjort, og kan fortelle at hun har hørt på nesten alle de 300 joikene han samlet inn.

– Jeg tror jeg har hørt gjennom de aller fleste! Det er jo gamle opptak som er veldig slitt, så det blir veldig slitsomt i lengden å høre på dem når det er mye ulyder i bakgrunnen. Det går veldig i puljer, slik at jeg hører litt nå og da.

Drømmen

Og selv om hun har tatt en mastergradsutdanning har hun ikke tenkt å stoppe der:

– Etter litt jobbing så har jeg lyst å skrive en doktorgradsoppgave om joik, der jeg vil fokusere på joikestavelser, og hvordan de forandrer seg fra nord til sør og øst til vest.
– I tillegg har jeg lyst til å starte et senter for sørsamisk kultur på Nesna, som da blir det nordligste senteret for sørsamisk kultur i sørsamisk område. Der vil jeg fokusere mot kystsamer, utdyper hun.