Hopp til innhold

Det er faktisk sant!

Noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre.

Mygg

Det finnes noen svalende og lokalbedøvende midler som hjelper hvis du er stukket, men kløe går over av seg selv.

Foto: Ut i naturen

Dere er flere personer som sitter ute og hygger dere. Myggen rundt er plagsom som prøver å stikke alle. Men det er altså slik at noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre.


Folk har mange spørsmål når det kommer til sommerplager og Folkehelseinstituttet (FHI) har svar på en del spørsmål. Blant annet kan de fortelle at myggen foretrekker menn fremfor kvinner og voksne fremfor barn.

Noen har myggtekke


Myggen tiltrekkes av melkesyrelukt fra huden vår og karbondioksid fra pusten. Men den tiltrekkes særdeles av svettlukt og med hjelp av god luktesans kan myggen lukte seg frem til deg.

Selv om myggsvermen er rundt deg, trenger du ikke å bekymre deg for urenslighet. Det skal ikke mye svettlukt til før myggen lukter deg.

Mygg suger blod

Det er kjent ca. 14 000 arter av mygg, fra alle verdensdeler. I Norge kjenner man om lag 1500 arter, men trolig finnes tusen til.

Foto: NRK

Det finnes mange måter å kvitte seg med mygga på, alt fra myggmiddel til myggskremmere som sender ut lyd. I følge FHI hjelper alle disse myggmidlene til en viss grad, med unntak av lydskremmere, som har null effekt.

Fjorårets myggfangst

Også myggmaskin blir brukt til å drepe mygg.

Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen / NRK


For å unngå myggstikk anbefales det å bruke lange bukser og langermede overdeler, samt myggmiddel når man hygger seg ute på kveldstid.

Flåtten oppsøker skjulte og tynnhudede steder


Men det er ikke bare myggen som er en sommerplage, og så flåtten, som stadig oppdages i nye områder i Nord-Norge, er en plage.

Flåtten trives ikke i regn, dermed er det liten sjanse for å bli bitt når det er vått ute, men når det er tørt og fint i været liker flåtten seg.

En flått fotografert på Folkehelseinstituttet i Oslo

Mange flåttarter overfører farlige sykdommer, både til mennesker og dyr.

Foto: Lien / SCANPIX

Det er likevel ikke slik at du ikke skal ta deg en tur i skog og mark i finværet.

For å redusere muligheten for flåttbitt, anbefaler FHI å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes i områder med mye flått. I tillegg kan man træ sokkene utenpå buksebena nederst.

Flåtten liker seg i høyt gress, lyng og kratt, derfor er risikoen for flåttbitt lavere om du går på stier.

Flått
Foto: NRK

Etter en tur i områder med flått anbefales det at du sjekker deg selv og andre for flåttbitt. Sjekk spesielt skjulte og tynnhudede steder som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene, som flåtten ofte oppsøker. Men flåtten kan like gjerne befinne seg over hele kroppen.

"Q-tips-trikset" er ikke anbefalt

Skulle du bli bitt av flått er det viktig å fjerne flåtten så tidlig som mulig. Helst før det har gått 24 timer, da minsker sjansen for smittsomme sykdomsbakterier.

"How to remove a tick" videoer har blitt spredt, som ill i tørt gress, i sosiale medier. Enkelte anbefaler å benytte seg av "q-tips-trikset" (snurre en våt bomullspinne rundt flåtten til den slipper taket), men det anbefaler ikke FHI, fordi det kan forsinke fjerningen og fører til større risiko for sykdomssmitte.

Folkehelseinstituttet ber folk bruke fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner som fås kjøpt på apoteket, til å fjerne flåtten. Framgangsmåten er å ta tak i flåtten helt nede ved huden og dra den rett ut.

Flått

Flåtten kan bli inntil 25 mm lang.

Foto: Kai Refsdal

Mange lurer også på om man må få alle "deler" av flåtten vekk. Men det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.

Om du blir bitt av flått

Mange lurer selvfølgelig på når tid man skal oppsøke lege etter flåttbitt.

Ikke alle som er bitt av flått trenger å oppsøke lege. Man blir ofte rød rundt bittstedet mens flåtten sitter på og dagene etterpå. Dette forsvinner, men du bør kontakte lege dersom du får et rødt utslett som brer og utvider seg på nytt rundt flåttbittet i løpet av tre dager til fire uker etter flåttbittet, skriver FHI.