Ble årets unge kunstner

– For et år siden hadde jeg ikke sett meg selv der jeg er i dag, sier kunstneren selv.

Eline Waage Mikalsen
Foto: Malene Larsen Gaino / NRK Sapmi

Den 23 år gamle jenta med sjøsamiske røtter henter inspirasjonen fra naturen, i verden og særlig fra det samiske. I år ble Eline Waage Mikalsen årets unge kunstner på Riddu Riđđu festivalen.

– For et år siden hadde jeg ikke sett meg selv der jeg er i dag, det er en kjempe stor ære å bli årets unge kunstner, sier kunstneren selv.

Ønsker å leve av kunst

Mikalsen går på Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg, der hun har eksperimentert med både kunstfilm, skulptur, tegninger, tekst og lyd/videoinstallasjon, i tillegg har hun alltid vært opptatt av musikk. Og hun har et ønske for fremtiden.

– Jeg har lyst til å jobbe med kunst for alltid, forteller årets unge kunstner som påpeker viktigheten av at folk legger merke til kunsten hennes.

Eline kunst

Eline Waage Mikalsen står ved siden av noe av kunsten hun viste frem på årets Riddu Riđđu festival

Foto: Malene Larsen Gaino / NRK Sapmi

Den samiske identiteten er viktig

Kunstneren mener at det er mange viktige temaer i det samiske, noe som også gjenspeiles gjennom kunsten hennes. Det samiske språket sitter ikke så godt da det er norsk som er morsmålet, dette skaper en del interessante problemstillinger forteller hun.

– Hadde det ikke vært for bestemor hadde det ikke vært like sterk bevissthet mot det å være samisk i familien min, sier Mikalsen.

Mikalsen har ikke lært det samiske språket, og da blir det å delta på Riddu Riđđu identitetsforsterkende mener hun.

– Ekstra artig er det for meg å få denne prisen på Riddu Riđđu festivalen fordi jeg er oppvokst med festivalen, og har vært der siden jeg var liten.

Premien på 25000 kroner ønsker hun å bruke på å lage mer kunst og musikk.