– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med samisk musikk!

Anthoni Hætta har startet sitt tredje år som musikkstudent, hans drøm er å jobbe med samisk musikk.

Anthoni Hætta

Anthoni Hætta (22)

Foto: Helen Mehammer / Privat

Anthoni Hætta (22) har studert musikk i Kristiansand, og har valgt å ta det tredje året som utvekslingsstudent i Helsinki i Finland.

– Jeg synes at Finland er litt lukket, og jeg synes det er litt ''mystisk''. Jeg synes også finsk er utrolig fint. Jeg har alltid hatt lyst til å lære meg språket og bli kjent med finsk kultur.

– Det er veldig inspirerende å være i utlandet, og da Finland, som jeg har hatt lyst til å flytte til veldig lenge. Men jeg synes det er utrolig spennende å se på hvordan finsk musikk er og hvordan musikerne jobber, forteller Hætta.

Får ut følelsene

Musikken har lenge vært noe som har opptatt gutten, og allerede som 9 årig spilte han piano. Om han er sliten og lei setter han seg ofte ned med pianoet.

– Jeg får følelsene ut med musikken. Musikk er noe veldig personlig når man spiller noe man selv har laget. Det er veldig fascinerende og spennende når man setter sine egne følelser og tanker inn i musikken.

– Og det som er enda bedre er jo når folk liker det, og kan relatere til det!

Vil jobbe med samisk musikk

Når unggutten som opprinnelig er fra Kautokeino er ferdig med skolegangen er det ingen tvil om hva han vil gjøre:

– Jeg har alltid hatt lyst å jobbe med samisk musikk, og gi litt andre impulser til musikken. Jeg synes det er veldig spennende å eksperimentere med joik og samisk språk.

Og på eksamenskonserten han hadde i fjor ble det godt vist fram. Han jobet med gruppen Permafrost, og brukte hans mors joik sammen med et jazz-aktiv lydbilde.

– Vi brukte et opptak av min bestemor og eksperimenterte og manipulerte lyden. Vi improviserte musikken til. Jeg synes det ble et veldig spennende resultat, forteller Hætta.

I Kristiansand kan kanskje joik og samisk kultur være litt fremmed, men han opplevde at responsen var veldig positiv.

– Jeg vet ikke helt hva samene sier om det, men de som hørte den i Kristiansand tok det veldig godt imot. Min mor var jo selvfølgelig også der å hørte på, og hun følte seg nesten litt beæret, ler han.

Hør eksamenskonserten her:

Laster SoundCloud-innhold