– Jeg hadde aldri trodd at man kunne bli syk av å trene

Mange har som nyttårsforsett å starte å trene, det bekymrer Erlend Elias.

Erlend Elias Bragstad
Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg blir litt redd når jeg ser at folk skriver «Nytt år, nye muligheter. Nå skal jeg begynne å trene!» på Facebook. Det er ikke så mye som skal til før man havner på sykehuset eller blir syk av trening. Det er kjempefarlig. Man må ta det med ro om man først skal begynne å trene, sier Erlend Elias Bragstad.

Erlend Elias er stylist, Make-up artist og foredragsholder. Han er fra Tysfjord, og startet fjoråret med å være med i nettserien «Erlend Elias søker lykken». Der skulle han virkelig få gå ut av sin komfortsone, blant annet ved å være med på en treningsøkt, som endte på intensiv avdelingen i 7 døgn.

Andre alternativer

Episoden da Erlend Elias havnet på intensivavdelingen fikk ham til å innse hvor farlig det kan være å overtrene. Han fikk noe som kalles rabdomyolyse, som er en sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. En av komplikasjonene kan være akutt nyresvikt.

– Jeg hadde aldri trodd at man kunne bli så syk av å trene, og det gjorde ikke vennene mine heller. De trodde jeg tullet når jeg sa det, sier han.

Han har heller funnet andre alternativer til å holde seg i form, noe som han synes er mye bedre. Han oppfordrer også andre til å ta i bruk naturen for å holde seg i fysisk aktivitet.

– Jeg har blitt mye flinkere til å holde meg i annen fysisk aktivitet, men treningsstudioene holder jeg meg unna! Jeg går meg heller en tur på fjellet eller ror i en båt, slike ur-gamle ting som man har holdt på med i hele tiden. Det er mye bedre og sunnere, sier han.

Han synes heller at man kan finne på andre ting som gjør at man trives med seg selv.

– Man kan heller kle på seg noen fine klær, og fremheve det man er fornøyd med. Da blir man like fin, sier Erlend Elias Bestemt.

Ut av komfortsonen

Etter at Erlend Elias var med på serien, vil han absolutt anbefale andre også til å gå utfor komfortsonen deres, og trø utfor det han kaller «trygghetsgrensen».

– Jeg har vokst mye på at jeg var med på det, og har blitt tøffere. Det er noe jeg anbefaler alle å gjøre, men ta kontrollen selv. Ikke legg livet ditt i hendene på noen produsenter, ler Erlend Elias.

Også som mange andre har han et nyttårsforsett. Han har mange mål for det kommende året, blant annet å jobbe med samiske homofile. Han vil også jobbe mot et samarbeidsprosjekt med Abanti Design, og har også flere planer framover.

– Jeg har som nyttårsforsett å virkeliggjøre drømmene mine. Jeg skal også ha tro på meg selv og leve et positivt liv, der man frem snakker hverandre og selg selv. Men det største forsettet mitt er at jeg skal prøve å ikke drikke så mye Coca Cola, ler Erlend Elias.