NRK Meny
Normal

– Jeg gleder meg til å feire stoltheten

Ella Marie Hætta Isaksen gleder seg til samenes nasjonaldag.

Ella skal på samefolkets dag
Foto: Christopher Senn/Hannah Noste / privat

På fredag feires samenes nasjonaldag rundt om i Finland, Sverige, Russland og Norge. I Tana kommune har de valgt å feire dagen ekstra stort, det er nemlig 40 år siden gruppa «Tanabreddens Ungdom» ga ut deres første LP.

Ella Marie Hætta Isaksen (16) skal feire dagen i flerbrukshallen i Tana, og er en del av kulturinnslagene der. Hun gleder seg stort til dagen.

Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie Hætta Isaksen

Foto: Christopher Senn / Privat

– Samefolkets dag er en dag som er veldig viktig for meg, jeg har alltid feiret den. Jeg sang på scenen når jeg gikk i barnehagen, men i år føler jeg at det blir mye større. Det er en stor ære å få opptre på akkurat denne dagen, sier hun.

Hvilke sanger hun skal synge vil hun ikke avsløre, men kan si at det er i forbindelse med 40 års jubileet til Tanabreddens Ungdom. Heller ikke hennes mor Britt Elin Hætta Isaksen, som er med på å arrangere arrangementet 6. februar vil si noe om hva kulturprogrammet består av.

– Jeg vil holde det litt hemmelig, de som kommer til flerbrukshallen denne dagen får se hvem som er på scenen, ler Britt Elin Hætta Isaksen.

Tana flerbrukshall vinter

Her er skal en av feiringene i Sapmi foregå på fredag.

Foto: Hannah Noste / NRK

Hjem for å feire

Ella Marie bor til vanlig i Alta, der hun går på skole. Torsdags ettermiddag starter hun hjem til Tana for å forberede seg til fredagen, og feire dagen hjemme. Planene for fredag har hun klare:

– Jeg skal spise masse god mat, være med familie, pynte meg med det fineste jeg har- kofta og nyte følelsen man får på samefolkets dag! Jeg gleder meg til å feire stoltheten vi har, med dem jeg har vokst opp sammen med, forteller hun.

Politiførstebetjent Britt Elin Hætta Isaksen

Britt Elin Hætta Isaksen

Foto: Åse Pulk

Den store feiringa er på flerbrukshallen i Tana, der vil det bli kulturprogram og verdensrekordforsøk. Det er kjendisfotografen Per Heimly som er til stede for å forevige forsøket.

– Vi skal prøve å få flest mulig koftekledde inn i en trekant, og få tatt bilde av det. Alt vil bli lagt til rette for at det skal bli en verdensrekord, og det vil være organiserte tellere og målere, forteller Britt Elin.

Hun forteller også at denne dagen skal man ikke se etter hvem som er samer eller om man har lov til å bruke kofte, men at også de som ikke identifiserer seg som same skal få bruke det. – Det hedrer dagen på en flott måte.

– Jeg har veldig stor tro på at vi kommer til å klare det! Jeg hører på bygda at alle som har kofte kommer, og mange har fått låne kofte til dagen, forteller Britt Elin.

Tradisjonell samefest

Senere på kvelden vil det også bli det som hun beskriver som en tradisjonell samefest, der Kautokeinobandet Sančuari skal spille.

– Her både de med og uten kofte er velkommen, sier Britt Elin.

Til slutt har Britt Elin en oppfordring til alle:

– Kom i hopetall! Vi har målt opp denne trekanten vi skal bruke, og der er det plass til hvert fall 400 stykker! Jeg håper at det hvert fall kommer så mange, ler hun.