Hopp til innhold

– Jeg bærer ikke noe bitterhet

Dette sier Tarjei Jensen Bech (24) som overlevde tragedien på Utøya.

Tarjei Jensen Bech på Slottsparken

ØNSKE OPPFYLT: Tarjei Jensen Bech hadde et ønske om å møte Hans Majestet Kong Harald, det fikk han. Det var sterkt å snakke med Kongen, forteller han.

Foto: Heaika Skum Nilsen / NRK

– Man bærer fortsatt sorg over de kameratene man mistet den dagen. Det er klart at man blir preget av hendelsen resten av livet, forteller Tarjei Jensen Bech (24) åpenhjertig til NRK.

– Det er et sår som gror, men arret vil være der for alltid.

Tarjei Jensen Bech er en av de som overlevde tragedien på Utøya, 22. juli 2011. Dagen da livet til mange ungdom brått ble slutt. Dagen da livet endret seg hardt og brutalt for de overlevende og deres venner og familie.

Tarjei Jensen Bech ble selv skutt i beinet slik at han falt ned et ti meter høyt stup på Utøya, han ble funnet i live med halve kroppen i vannet.

– Jeg hadde dødsangst, men når skytingen var over så skjønte jeg at jeg kom til å overleve. Det setter sine spor.

– Jeg bærer ikke noe bitterhet, men man er jo forbannet på drapsmannen.

Tarjei Bech

SAMMENLIGNER SEG MED MICHAEL JACKSON: I likhet med Michael Jackson har jeg hatt flere operasjoner, tyvetallsoperasjoner i foten. Så jeg pleier å si at jeg har hatt like mange operasjoner som Michael Jackson, sier Jensen Bech med et lurt smil om munnen. Bildet er tatt i 2012 på Universitetssykehuset i Tromsø.

– Det er viktig å se på det positive

Skadene Tarjei ble påført etter terroren har i hvertfall ikke satt preg på hans selvironi.

– Det er en viss likhet mellom meg og Michael Jackson, men det er ikke det at jeg er flink til å synge.

– I likhet med Michael Jackson har jeg hatt flere operasjoner, tyvetallsoperasjoner i foten. Så jeg pleier å si at jeg har hatt like mange operasjoner som Michael Jackson. Men jeg vil kanskje påstå at jeg er litt penere enn Michael Jackson, ler han.

Tarjei Jensen Beck på sykehus

Tarjei Jensen Beck var stygt skadet etter skytingen på Utøya, og lå lenge på sykehuset.

Foto: NRK

Mange operasjoner, mye trening og tilbakeslag har Jensen Bech gått gjennom og det viktigste for han var å se det positive i ting.

– Det skal muligens flere operasjoner til og jeg er ikke helt ferdig rehabilitert enda, men man må bare se fremover.

– Det er ikke lett å komme seg gjennom en slik hendelse etter alt man har opplevd, men hvis man faller, må man reise seg opp igjen. Det er veldig viktig at man ser fremover, selv om ting ofte er tungt og tøft, så må man se det positive i ting. Da kan humor være viktig, det kan føre til at man ser at ting egentlig ikke er så galt.

Ga ros til Hans Majestet Kong Harald

Tarjei sitter i fylkestinget i Finnmark, samtidig som han sitter i kommunestyret og formannskapet i Hammerfest.

– Jeg har flere tunge verv og er fortsatt aktiv i politikken.

Selv etter en slik tragedie har ikke Jensen Bech hatt tanker om å slutte i politikken, heller tvert i mot.

– For meg ble det ble det viktig å fortsette med politikk og bidra i samfunnet. Et godt ordtak, som mange AUFere sier er «ikke et minutts stillhet, men et liv i kamp». Det er veldig viktig for meg å hedre de som ikke er her og for å kjempe for det de trodde og sto for.

Forrige uke fikk den samfunnsengasjerte Hammerfestværingen oppfylt ønsket sitt, nemlig å møte Hans Majestet Kong Harald på Slottsparken i Oslo.

– Jeg fikk snakket litt med kongen. Jeg roste Kongen for måten han opptrådde etter 22. juli og at han var en konge for hele folket, som Norge kunne stille seg bak. Han delte sin sorg med oss som ble rammet.

– Det var veldig sterkt å snakke med kongen og han spurte litt om hvordan jeg hadde det i dag.