NRK Meny
Normal

7 tips til studenten

Høsten nærmer seg med stormskritt, og mange holder på med forberedelser til å studere.

Universitet

Studietiden nærmer seg, og mange unge forbereder seg til å flytte hjemmefra.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Tiden for å starte på høstens studier nærmer seg med stormskritt, og mange flytter hjemmefra for første gang. Tiden som student kan være både spennende og utfordrende. NuFal har samlet noen tips som kan hjelpe til når man skal ut i studentlivet.

1. Lag et system

Når skoleåret starter er det ingen tvil om at du mottar store mengder med papirer og informasjon. Det er lurt å holde orden og ha et godt system fra starten av. Ha permer der du plasserer de forskjellige papirene, da har du lettere oversikt og kan finne fram det du trenger raskt.

2. Orden i økonomien

Overgangen fra å bo hjemme til å flytte på hybel kan være en stor overgang. Man skal nå klare seg med støtte fra lånekassen, og kanskje man må ha en liten jobb ved siden av studiene. Det å holde orden på økonomien kan være utfordrende, men om man holder god oversikt og er flink til å tenke økonomisk skal det gå fint.

Det kan være lurt å tenke over hva man bruker penger på, og ha forskjellige poster for utgiftene der du setter av så mye penger du trenger i måneden.

Regning

Det er lurt å ha orden i økonomien, planlegg hvor mye du skal bruke på hver post.

Foto: Magne Hansen / NRK

3. Handle stort

Når det alt er snakk om økonomi så kan man også tenke på at det kan være lurt å lage seg handleliste, og tenke ut hva man skal handle for en uke framover. Da unngår man «spontanhandling» og man kan planlegge å handle på tilbud. Om det er tilbud på f.eks. kjøttdeig kan det være lurt å handle inn slik at man kan ha klart i fryseren.

4. Lag matpakke

Matpakker er alltid lurt å ha med seg! Om man lager lasagne en dag kan man fort ha lunsj for noen dager uten at det blir veldig dyrt. Dessuten sparer man penger ved å ikke handle i f.eks. kantina eller kiosken.

Matpakke

Man kan spare mye ved å ta med matpakke!

Foto: Wendy Copley

5. Kjør kollektivt

Det kan være greit å ha bil, men det er også veldig dyrt. I tillegg til at du skal betale drivstoff så må du også betale avgifter, forsikring, parkering og vedlikehold av bilen, det kan fort bli en stor sum.

Som student får du ofte rabatt når du kjøper månedskort på kollektivtransport, og da har du ingen begrensning på hvor mye du kan bruke tilbudet.

6. Bli kjent med skolen

En annen ting er å bli kjent med skolen. Det kan være utrolig stressende om man ikke vet hvor en forelesningssal er, og løper rundt på skolen 10 minutter før forelesningen starter. Gjør deg kjent med hvor leseplassene, rådgivere og informasjonsdesker er.

7. Kos deg

Imellom all lesningen så er det viktig å unne seg å være med venner, ta en tur ut på byen eller bare slappe litt av.

Lykke til!