Hopp til innhold

Zaman:– Ekstremistene har ikke skjønt hva det er å være norsk i Norge i dag

En konstant strøm av støttemeldinger tikker inn på mobilen til TV2-reporter Kadafi Zaman etter at en demonstrant kalte ham «muslimjævel» på direkten i går.

Kadafi Zaman hetset på direkten

TV2-reporter Kadafi Zaman lot seg ikke skremme av demonstranten som kom med rasistisk hets under en direkterapport fra Rådhusplassen i Oslo.

Foto: TV2

– Jeg har aldri fått så mange mail, sms og telefoner, sier Zaman til NRK.no.

I tillegg har saken spredd seg på sosiale medier hvor folk har uttrykket støtte til Zaman.

Situasjonen oppsto da TV2 skulle dekke Pegidas demonstrasjon mot innvandring på Rådhusplassen direkte på Nyhetskanalen i går kveld.

Under innslaget blir Zaman oppmerksom på en mann som oppfører seg merkelig. Mannen lager apelyder og blåser røyk mot tv-teamet. Da han ikke viser noen tegn til å gi seg, men i stedet kommer nærmere, velger Zaman å snu seg og spør hva han gjør på Rådhusplassen. Det er da utbruddet kommer:

«Jeg viser min avsky mot muslimjævler som deg. Jævla innvandrer-drit som deg.»

Enkelte tv-seere satte nok kaffen i halsen, men Zaman lot seg ikke vippe av pinnen og gikk raskt videre.

– Ubehagelig

– Det blir meningsløst å gå inn i dialog med et menneske som kaller deg muslimjævel og innvandrer-drit. Det sier seg selv at jeg bare måtte fortsette å rapportere, sier Zaman, som hverken ble overrasket eller skremt av episoden.

Kadafi Zaman

SÅRET: Zaman syns utbruddet var ubehagelig og sårende, men lar seg ikke skremme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Men selv om han gjennom flere år har dekket miljøer med både høyreekstreme og ekstreme islamister, innrømmer han at episoden var ubehagelig.

– Erfaringen min er at de er mest opptatt av å fortelle hva de står for og hva de tror på, i stedet for å skjelle ut reportere, sier Zaman.

– Jeg er også nordmann. Jeg er født og oppvokst i Norge og er en norsk muslim. Hva det vil si å være norsk i Norge i dag, er kanskje det disse ekstreme miljøene ikke har skjønt, sier han.

Ekstremistene er i mindretall

Han sier at kommentarene var sårende, men den erfarne reporteren lot seg ikke skremme.

– De ekstreme, enten de er høyreekstreme eller ekstreme islamister er veldig like. De hater samfunnet, de hater pressen og sånn sett er de mye mer like enn det vi tror, sier han.

Den overveldende støtten viser også hvor lite dette miljøet er, mener han.

– 200 demonstranter møtte opp i et land med fem millioner mennesker. Dette miljøet er like lite som de ekstreme islamistene. Det store flertallet i Norge ønsker ikke slike holdninger det er i hvert fall det jeg har lært etter i går, sier han.

NRK P1: Hør Zaman fortelle hvordan han beholdt fatningen under direkterapporten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ