Hopp til innhold

Ytterligere to personer innbrakt av PST

Den ene personen er sluppet fri tirsdag kveld, mens den andre personen er siktet for forsøk på å hindre politiet arbeid.

PST

Tirsdag pågrep PST brødrene og ytterligere en mann (29) for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Kun to av mennene skal ha kjempet i Syria.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Tirsdag morgen pågrep PST to brødre og ytterligere en mann (29) for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon.

I ettermiddag ble ytterligere to personer innbrakt av PST. Begge ble hentet av politiet i Bærum. En av mennene er 28 år gammel og er tidligere dømt i narkotikasaker.

– Jeg kan bekrefte at vi har innbrakt to personer i ettermiddag. Utover det har PST ingen kommentarer, sier informasjonssjef Martin Bernsen til Dagbladet.

Til Budstikka opplyste Bernsen at de to har status som vitner. Begge skal være del av et islamistisk miljø.

Senere tirsdag kveld opplyser Bernsen at en av mennene er sluppet fri, mens den andre personen er siktet for forsøk på å hindre politiets arbeid.

– Den andre personen er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 132, som gjelder forhindring av politiets arbeid. Jeg vil ikke gå i detaljer om hva forhindringen har bestått i, sier Bernsen til NRK.

Siktet for å planlegge å slutte seg til ISIL i nær framtid

Bernsen sier videre at de tre som ble siktet tidligere tirsdag nekter straffskyld. Han vil ikke si noe om motivet for siktelsen, men avviser at pågripelsen fant sted som følge av tips fra publikum.

Kun to av de tre mennene som ble pågrepet i morgentimene og senere siktet, skal ha kjempet i Syria. De tre er alle norske statsborgere; en av dem er født i Somalia, mens brødrene er født i det tidligere Jugoslavia. De sistnevnte er brødre av en nordmann som tidligere er drept i Syria.

– To av de tre er siktet for å ha deltatt som fremmedkrigere i Syria på et tidligere tidspunkt. Alle er siktet for å planlegge å slutte seg til ISIL i nær framtid. Og to av dem er siktet for annen materiell støtte til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST.

ISIL, Den islamske staten i Irak og i Levanten, er en utbrytergruppe fra Al Qaida og ble oppført på FNs terrorliste i fjor. PST anser også gruppen som en terrororganisasjon i henhold til norsk strafferett.

Avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST

Avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet tre menn i 20-årene for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. To av mennene skal ha kjempet i Syria.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Siktet etter straffelovens paragraf 147d

PST er ikke sikker på om to av dem har kjempet for ISIL i Syria tidligere. Men Glent sier det i hvert fall er skjellig grunn til mistanke. De tre er imidlertid ikke siktet for å ha planlagt terrorhandlinger mot norske interesser.

De er siktet etter straffelovens paragraf 147d. Den ganske ferske paragrafen omhandler deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år.

Mennene avhøres tirsdag og vil tidligst bli fremstilt for varetekstfengsling onsdag. John Christian Elden skal være forsvarer for mannen med somalisk bakgrunn. Foreløpig er det ikke oppnevnt forsvarere for brødrene.

Første gang

Siktelsen mot de tre er ikke den første av en slik karakter i Norge. Også i februar siktet PST en person for å ha deltatt aktivt sammen med ISIL.

Men det er første gang at en person siktes for dette uten å ha vært i Syria og deltatt i krigshandlingene. Glent sier PST håper på en preventiv effekt av siktelsene:

– Det er flere formål. Men det er håp om at det også vil ha en preventiv effekt utad. Og at personer som går med planer om å slutte seg til ISIL og andre terrorgrupperinger, vet at de risikerer straffeforfølgelse i Norge.

Terrorsiktede pågrepet

Her på en adresse i Bærum pågrep PST to brødre tidligere tirsdag. Begge brødrene er norske statsborgere født i det tidligere Jugoslavia.

Foto: Olav Døvik

AKTUELT NÅ