Hopp til innhold

Ytterligere sju smittetilfeller knyttes til sykehjem

Sju beboere som var fullvaksinert ble smittet på ny. Nå er ytterligere sju med tilknytning til Gystadmyr bo- og aktivitetssenter bekreftet smittet. Overlege Are Berg ved FHI sier at man vil komme til å se smitte hos vaksinerte.

Laurence Jary-Vattøy

UTBRUDD: Så langt er 14 personer med tilknytning til Gystadmyr bo og aktivitetssenter koronasmittet. Minst sju av dem var fullvaksinert, ifølge kommuneoverlege i Ullensaker kommune Laurence Jary-Vattøy.

Foto: Bård Nafstad / NRK

De nye smittetilfellene dreier seg om fem ansatte og to pårørende til beboerne på hjemmet som ligger på Jessheim, ifølge Dagbladet.

Av personvernhensyn vil ikke kommuneoverlegen opplyse om disse var vaksinert mot viruset eller ikke.

Sørafrikansk eller brasiliansk variant

Fra før er det kjent at sju beboere ved sykehjemmet som var fullvaksinert for to måneder siden, fikk påvist smitte i løpet av påsken.

Tre av de sju smittede beboerne har fått påvist mutert smitte.

Kommuneoverlege Laurence Jary-Vattøy sier til NRK at de foreløpig ikke har fått svar på hvilken av virusvariantene det er snakk om.

– Vi har fått tilbakemelding om brasiliansk eller sørafrikansk variant. Det er ikke sikkert hvilken det er, prøvene er videresendt til FHI, sier Jary-Vattøy til NRK.

Kommunen har innført besøksstans ved alle sykehjemmene sine inntil situasjonen er avklart. Alle på sykehjemmet blir testet for smitte.

Ifølge Jary-Vattøy skal utbruddet ha oppstått på en av avdelingene. Smitteverntiltakene ved institusjonen skal ha blitt fulgt.

– Snittalderen på de smittede er over 80 år, som ved alle sykehjem. Tilstanden er god, men to av dem ble innlagt på sykehus. De hadde dårligere allmenntilstand. Den gode nyheten er at en av dem allerede er tilbake, sier kommuneoverlegen.

Hun vil ikke kommentere tilstanden til beboeren som fremdeles ligger innlagt på sykehuset.

Folkehelsinstituttet (FHI) jobber nå tett med kommuneoverlegen for å finne ut hvordan de sju beboerne, som i utgangspunktet skulle være godt beskyttet, likevel er blitt syke.

Et utbrudd av denne størrelsen blant vaksinerte, er ikke tidligere registrert her i landet.

Seks smittet i Sandnes

Også i Sandnes har det vært et smitteutbrudd blant seks fullvaksinerte beboere på Rovik bo- og aktivitetssenter.

En av beboerne døde med smitte i kroppen, men de andre smittede er i dag ikke alvorlig syke. De var alle vaksinert med vaksinen fra Pfizer.

I tillegg er fem ansatte som ikke var vaksinerte smittet av den sørafrikanske virusvarianten.

Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, opplyser også at noen av de ansattes nærkontakter har testet positivt på korona.

Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes

STRAMMER INN: Beboerne på Rovik bo- og aktivitetssenter er satt i karantene på rommene etter smitteutbruddet.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi opplever at vi har kontroll og har klart å ramme inn utbruddet, men helt hundre prosent sikre kan vi ikke være før det har gått noen dager til, sier han til NRK.

Det er nå iverksatt flere skjerpede tiltak på sykehjemmet.

– Vi driver regelmessig testing og beboerne er i karantene på rommene sine. Helsepersonell er også kledd opp i fullt smittevernutstyr inntil videre, sier Torvik.

Andelen bekreftet smittet av den sør-afrikanske varianten på landsbasis er fortsatt lav. Den utgjør ifølge FHIs beregninger kun to prosent av bekreftede og sannsynlige prøver. Det er den engelske varianten som for øyeblikket dominerer med 83 prosent på landsbasis.

Torvik sier at det antas at den sørafrikanske mutanten er like smittsom som den engelske, altså opptil 60 prosent mer smittsom enn den vanlige varianten.

Undersøker feilvaksinering

Smitteutbruddet i Sandnes er også meldt inn til Folkehelseinstituttet. De skal blant annet undersøke om det kan ha skjedd en feil med vaksineringen.

– Vi har kontakt med FHI for å se om det kan være en form for vaksinesvikt. De vil sjekke om det finnes en sammenheng mellom batch-nummer. Vaksinene ble satt i januar, så det er nesten umulig å si om det kan ha vært noe feil med vaksineteknikken, sier Torvik.

– Ser du noen likhetstrekk blant beboerne som er smittet?

– Alle er gamle og har en alvorlig sykdom i bunn. Alder er nok den viktigste faktoren oppi dette, for vi ser at immunresponsen er dårligere hos de eldste. De kan ha en grunnsykdom eller gå på medikamenter som gjør at immunresponsen blir svekket, sier han.

– Vi vil komme til å se smitte hos vaksinerte

Are Berg, overlege i FHI, sier at man ved tilfellene på disse sykehjemmene, ser at vaksinen ikke virker godt nok hos de aller eldste.

At vi vil oppdage smitte også hos vaksinerte, vil vi komme til å se, opplyser han.

– Forhåpentligvis er det ganske få av dem som utvikler alvorlig sykdom, men hos de eldste, og mest skrøpelige, vil det kunne skje fra en tid til annen. Dette er ikke 100 prosent beskyttelse, selv om vaksinen er veldig god, legger Berg til.

Are Berg, FHI

Are Berg, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Terje Bendiksby

Han informerer at av de ca. 285.000 i Norge som har blitt fullvaksinert, er det under 0,05 prosent som har blitt smittet.

FHI undersøker om det kan være forhold ved lagring eller setting av vaksinen, som kan ha medvirket at de ikke får en fullgod effekt av vaksinen. De undersøker også om det er vaksineparti som virker å ha større svikt enn andre.

– Vi undersøker nå, og ber kommunene se etter om det er forhold ved den vaksinerte, om det er forhold med viruset, altså at man sekvenserer og finner ut av variantene, og også om man kan se om det er noe ved måten vaksinene er håndtert, sier han.

AKTUELT NÅ