Normal

Yssen spent, Kolberg står for alt han sa

- Takk, den er jeg spent på å lese, sa Ingunn Yssen da hun fikk Gerd-Liv Vallas bok «Prosessen» av NRK. Få involverte vil foreløpig kommentere boka.

Ingunn Yssen får Gerd-Liv Vallas bok

Ingunn Yssen får Gerd-Liv Vallas bok «Prosessen» av NRK.

Foto: NRK

- Hva er du mest spent på?

- Jeg er mest spent på å se sammenhengen, hvordan hun omtaler de ulike tingene, sier Yssen.

Lite flatterende

- Det står ikke så mye pent om deg i boken?

- Det gjør det sikkert ikke, men nå vil jeg vente til jeg har lest boken før jeg kommenterer saken ytterligere, sa Yssen før hun gikk inn i Folkets hus hvor hun i formiddag holdt foredrag om hvor viktig det er at arbeidstakerne organiserer seg.

- Er det noe som har kommet frem de siste dagene som har overrasket deg?

- Nei, det er stort sett det samme som kom frem på den første pressekonferansen som har kommet frem den siste uken, men jeg vil ikke gi noen ytterligere kommentarer nå, sa Yssen til nrknyheter.no.

Statsminister Jens Stoltenberg er i Beograd, og vil ikke kommentere boken før senere i dag.

- Kunne ikke stoppet saken

Partisekretær Martin Kolberg er også blant dem som får gjennomgå i Vallas bok. Han tilbakeviser i ettermiddag at han og Arbeiderpartiet kunne grepet inn i konflikten mellom Valla og Yssen.

- Dette en sak for LO, og Ap verken kunne eller skulle gripe inn i en slik sak, sier Kolberg.

- Valla skriver i boken at du opptrådte sjofelt ved å fremskynde behandlingen av hvem som skulle være leder i valgkomiteen på Aps landsmøte. Det er langt tradisjon i Ap at LOs leder også får vervet som leder i denne valgkomiteen, og nå ville dere altså gjøre slutt på denne tradisjonen. Hva sier du til det?

- Jeg har ingen kommentar til uttrykket, men når vi tok et initiativ, var det fordi vi mente det ville være best for Valla og for partiet at vi fikk en avklaring på hvem som skulle lede valgkomiteen. Noen annen hensikt hadde vi ikke.

- Står for det jeg sa

Den tidligere LO-lederen skriver også i boken at Martin Kolberg skjønnmalte Ingunn Yssens kvalifikasjoner og posisjon i Ap da han forklarte seg for Fougner-utvalget. Det vil ikke Kolberg bekrefte.

- På dette punktet, når det gjelder mitt vitneprov, så står jeg for det jeg sa, men jeg vil ikke kommentere det ytterligere.

- Skulle du ønske at denne boken ikke var skrevet?

- Det går jo an å forstå at også Gerd-Liv Valla vil skrive det hun kaller sin versjon av saken.

- Oppfatter du boken som den riktig versjonen av saken?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg registrerer at det er dette Valla mener, og noen kommentarer ut over det har jeg ikke, sier Kolberg.

 

- Personlig

LO-ledelsen ønsker ikke å stille opp til intervju om boken. Men informasjonsavdelingen har lagt ut en kort kommentar på organisasjonens hjemmesider hvor de viser forståelse for Vallas ønske om å fortelle sin versjon av striden rundt Ingunn Yssen.

"Dette er Gerd-Liv Vallas versjon av hvordan hun personlig opplevde det som skjedde i månedene fram til hun trakk seg som LO-leder, og den får stå for hennes regning. Vi har forståelse for at hun føler behov for å få fram sin versjon av en sak mange opplevde som svært vanskelig", skriver LO. 

"Gerd-Liv Valla valgte selv å trekke seg som LO-leder 9. mars i år", minner LO om.

"Etter denne dato har hun i LO hatt status som fratrådt tillitsvalgt. Vi mener derfor at det ikke er riktig å kommentere hennes versjon."

Ordknapp Fougner

Advokat Jan Fougner har ikke lest Gerd-Liv Vallas bok og er forsiktig med å kommentere innholdet i den.

- Jeg spurte forlaget om å få kjøpe boka før lansering, men fikk nei. Jeg har derfor ikke fått lest den.

- Jeg vil nok uansett være tilbakeholden med å kommentere hva Gerd-Liv Valla synes eller mener. Det er ikke naturlig for meg å ha synspunkter på det, skriver Fougner i en e-post til NTB.

Advokat Fougner ledet granskingsutvalget som LO satt ned for å gå gjennom Valla-saken, og forsvarer måten han og utvalget jobbet på.

- Måten vi har jobbet på, er det grundig redegjort for i rapporten, herunder det som er avtalt om taushetsplikt for alle involverte, kontradiksjon og rettssikkerhet. Hva vi synes om sakens realitet, fremgår jo også av rapporten. Så langt kan jeg ikke se at det har kommet fram noen nye synspunkter, skriver han i e-posten.

LES OGSÅ: Valla gir sin historie

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger