Hopp til innhold

YS politianmelder hacking

Både Unio og YS har vært utsatt for hackerangrep mot sine hjemmesider under streiken. Nå politianmelder YS forholdet.

Leder i YS stat Pål Arnesen måtte gi SV-leder Audun Lysbakken informasjon på gamlemåten

Leder i YS stat Pål Arnesen måtte gi SV-leder Audun Lysbakken informasjon på gamlemåten etter at YS sine hjemmesider ble utsatt for hacking.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Da streiken gikk inn i sin andre fase opplevde begge de to hovedaktørene på arbeidsgiversiden hackerangrep.

For YS betød det at det ikke var mulig å komme inn på hjemmesiden deres tirsdag.

– Godt planlagt og organisert

– Nettsidene vår var nede, og vi fikk melding fra vår leverandør at vi hadde vært utsatt for hacking. Det er alvorlig, og vi politianmelder forholdet, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til NRK.

Han sier han ikke ønsker å spekulere i hverken hvem som står bak angrepet, eller om det har en sammenheng med den pågående konflikten, men at både organisasjonen og leverandøren deres ser svært alvorlig på denne typen kriminalitet.

– Vår leverandør sier dette ser ut til å være planlagt i god tid, og at det er godt organisert. De har logget og tatt vare på all aktivitet, og dette vil bli overrakt politiet, sier Kvalheim.

– Det mest omfattende vi har sett

Tord Olaf Ripe er driftsjef i selskapet Symfoni Software, som er vert for serverene til både Unio og YS sine nettsider. Han er overrasket over at et såpass stort angrep er blitt rettet mot fagforeningsorganisasjoner.

– Vi ble jo litt overrasket over at organisasjoner som prøver å hjelpe medlemmene sine skal bli såpass rammet.

Ripe forteller at hackingen førte til at de i løpet av noen minutter fikk langt over 100 millioner forsøk på tilkobling fra hele verden. Kapasiteten på nettsidene er mellom 50.000 til 100.000 besøkende.

– Hvem står bak dette?

– Det blir bare spekulasjoner fra min side, men jeg har følelsen av at dette er en grupp som vet hva de driver med. Jeg tviler på at en 15-åring på et gutterom gidder å hacke seg inn på en fagforeningsside. Dette er blant de mest omfattende angrepet vi har hatt, så det er sannsynlig at det er en gruppering som står bak.

Unio også hacket

Tirsdag kom det også frem at også Unio var utsatt for hackerangrep.

– Det er selvfølgelig trist og kritisk om våre nettsider skal være nede, sier kommunikasjonsrådgiver i Unio, Jo Tobiassen.

– Det er vår primære kommunikasjonskanal, både til medlemmer og verden der ute. Midt i en streik som er så omfattende som den nå, vil det ramme hele organisasjonen og tusenvis av mennesker ut i Norge, forteller han.

Det første angrepet kom rundt 11.30. Deretter fulgte et nytt angrep cirka to timer senere, før det siste og største kom klokken 20.00.

– Det siste kom akkurat i det vi startet et nettmøte med våre forhandlingsledere, sier Tobiassen.

Fremgangsmåten til hackerne var å sende ut virus til millioner av datamaskiner verden over. Viruset programmerte maskinene til å automatisk gå innpå Unio sine hjemmesider uten at eieren var klar over det. Når millioner av brukere skulle inn på nettsiden samtidig, førte det til overbelastning.

AKTUELT NÅ