YS og LO streiker mot Erikssons forslag

LO og YS går til politisk streik over hele landet etter nyttår for å protestere mot regjeringens forslag til endring i arbeidsmiljøloven. Virke mener det er å skyte spurv med kanon.

Robert Eriksson er arbeidsminister

Arbeidsminister Robert Eriksson får kritikk for nytt forslag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

LO møttes i dag for å diskutere om de blir med på fagforeningen Parats felles generalstreik mot arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag om midlertidige ansettelser.

LOs sekretariat advarer på det sterkeste Stortinget mot å vedta forslaget, som de hevder vil rokke ved den grunnleggende tryggheten i det norske arbeidslivet.

– Hvis regjeringens forslag vedtas kan mer enn hver fjerde arbeidstaker bli midlertidig ansatt. Det er et fullt frislipp, som vi må reagere på, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding.

Streik over hele landet

– LOs sekretariat slår fast at H/Frp-regjeringen med sitt forslag om mer midlertidighet og en svekket arbeidsmiljølov er på kollisjonskurs med en samlet norsk fagbevegelse, står det i uttalelsen fra LO.

Sekretariatet vil be LOs ledelse gjennomføre streiken i månedsskiftet januar/februar, og vil at den skal dekke hele landet.

De vil også gjennomføre markeringer i de største byene.

Parat inviterer til streik

Vegard Einan

– Jeg oppfordrer hovedorganisasjonene til å gjennomføre en generalstreik i protest mot forslaget om midlertidige ansettelser, sier nestleder Vegard Einan i Parat til Dagens Næringsliv.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Parat varslet fredag at de planlegger å ta sine medlemmer ved en rekke flyplasser ut i en times streik førstkommende tirsdag i protest mot regjeringens forslag til nytt regelverk for midlertidige ansatte.

Han er fornøyd med at LO også går til streik.

– Det er som forventa, og understreker alvoret i forslaget fra regjeringa, sier Einan til NRK.

Flere støtter Parat

Jorunn Berland, leder i Finansforbundet

Jorunn Berland er leder i YS.

Foto: Johan B. Sættem

Forbundene i YS meldte i dag at de planlegger en politisk streik på nyåret. YS mener forslaget fra regjeringen vil føre til et B-lag i arbeidslivet, hvor arbeidstakerne må gå fra den ene midlertidige jobben til den neste.

Dette vil gi ansatte 12 måneders prøvetid uten oppsigelsesvern. Det må vi si ifra om, sier YS-leder Jorunn Berland til NRK. Hun håper dette sender et sterkt signal til regjeringen.

I dag tidlig ble det klart at også Widerøes Flygerforening støtter Parats politiske markering, selv om de ikke formelt er med på tirsdag.

– Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv og som ansvarlige arbeidstakere kan vi ikke akseptere et forslag som vil få konsekvenser for unge arbeidstakere i etableringsfasen, for kvinner i arbeidslivet og økt sikkerhetsrisiko på norske arbeidsplasser, skriver leder Tom Liverud i en e-post.

Liverud kritiserer lovforslaget om økt adgang for midlertidige ansettelser, som han mener rammer arbeidstakerne.

Også Unio støtter opp om kritikken mot forslaget. I en resolusjon som ble vedtatt mandag, skriver de:

– Unio krever at regjeringen respekterer trepartssamarbeidet og opprettholder
arbeidsmiljølovens verneregler. Stortinget må avvise regjeringens svekking av arbeidsmiljøloven.

– For kraftig reaksjon

Direktør for arbeidslivspolitikk i NHO sentralt, Svein Oppegaard, uttalte i helgen at streiken er en så «uproporsjonal reaksjon» at han tror det er mulig å få Parat til å avlyse streiken.

Også Virke mener streiken er en for kraftig reaksjon, og kaller det en uansvarlig krigserklæring.

– Jeg er skuffet over LO. Fra første stund kalte Gerd Kristiansen forslagene en krigserklæring mot fagbevegelsen. Jeg hadde håpet at LO kunne vært mer konstruktive. Denne politiske streiken opplever jeg som en overreaksjon fra LO sin side, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger