Young Guns-medlem tiltalt for imamangrep: – Jeg føler meg forhåndsdømt

41-åringen som er tiltalt for medvirkning til knivangrepet i Oslo for to år siden, mener det verken foreligger motiv eller tekniske bevis som knytter ham til saken. Politiet hevder både videobilder og vitner fester ham til angrepet.

41-åring tiltalt for medvirkning til knivangrepet på imam Nehmat Ali Shah

HEVDER HAN ER USKYLDIG: Norskpakistaneren er tiltalt for medvirkning til knivangrepet på imam Nehmat Ali Shah.

Foto: NRK

Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat

BLE ANGREPET: Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

På vei hjem fra moskeen blir imam Nehmat Ali Shah knivstukket av en person i finlandshette. To år senere står tre personer tiltalt i Oslo tingrett. En av dem vil tilstå.

Mange knivstikk

Klokken er 23.05 mandag 16. juni 2014. Imam Nehmat Ali Shah er på vei hjem fra moskeen.

Bak ham kommer en mørkkledd person med finlandshette. I et portrom blir imamen overfalt og knivstukket en rekke ganger. Han får stikkskader i seteregionen, i ansiktet, i albuen og hånden. Minst en av skadene fører til livstruende blødningssjokk, men imamen overlever angrepet som først karakteriseres som et drapsforsøk.

Mandag står to menn og en kvinne tiltalt i Oslo tingrett. Mennene skal ifølge tiltalen ha planlagt og utført angrepet. Nå er tiltalen på grov kroppsskade. Kvinnen er tiltalt for å ha fjernet spor.

Videobilder viser mennene i nærheten av åstedet før gjerningstidspunktet. NRK har møtt en av de tiltalte, en 41-åring med tilknytning til Young Guns.

– Det var en grunn til at vi var der, men det vil jeg ta i retten. Jeg har heller aldri lagt skjul på at jeg var der, sier 41-åringen til NRK.

Ifølge tiltalen deltok 41-åringen i planleggingen og kjørte den nå 30 år gamle kameraten til gjerningsstedet. 30-åringen skal ha utført knivangrepet. Vedkommende nekter straffskyld.

Imam angrepet i Oslo

HER SKJEDDE DET: Imamen ved Norges største moske ble angrepet med kniv på Grønland i midten av juni 2014. Kniven ble aldri funnet.

Foto: Hove, Fredrik / NTB scanpix

Var på stedet

Etter det NRK erfarer har politiet videobilder av at 41-åringen slipper av 30-åringen i nærheten av moskeen og videobilder av angrepet der en person i mørke klær og finlandshette knivstikker imamen.

– I avhør med politiet sa du ikke hvem du var sammen med i bilen. Hvorfor ikke?

– Uansett hvem jeg hadde nevnt, hadde vedkommende blitt dratt inn i saken og arrestert. Det ønsket jeg ikke, sier norskpakistaneren.

Han sier han ble kjent med den etnisk norske 30-åringen et drøyt år før pågripelsen.

Den 41 år gamle tobarnsfaren var da prøveløslatt fra en dom på fem år. Han er tidligere dømt for vold og grove narkotikaforbrytelser. På tidspunktet han ble pågrepet hadde han praksisplass via NAV, og jobbet med regnskap.

– Konkluderte for tidlig

41-åringen mener politiet altfor tidlig konkluderte med at de hadde pågrepet de riktige personene. Han reagerer også på at han måtte sitte seks måneder i varetekt, og at det tok politiet fire måneder å finne ut at blodspor i bilen hans ikke var knyttet til saken.

holden

FORSVARER 41-ÅRING: Svein Holden representerer norskpakistaneren, som tidligere er dømt for vold og narkotikaforbrytelser.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Politiet gikk hardt ut og sa de hadde riktig person. Da ble det vanskelig for dem å snu, sier han.

– Hvorfor skulle de snudd?

– De har ikke teknisk bevis, de har ikke åstedsvitner, de har ikke noe motiv. Jeg har aldri hatt noen konflikt med den moskeen. Jeg har kanskje vært i begravelse der for mange år siden, men kjenner ikke moskeen utover det.

Talsmenn for menigheten har antydet at gjerningsmennene kan ha handlet på oppdrag. Imamens sønn har sagt til NRK at han mener det må stå flere bak.

NRK har vært i kontakt med moskeen foran rettssaken, men verken imamen eller andre i moskeen vil uttale seg nå.

Kjørte egen bil til åstedet

I en dom fra lagmannsretten i 2010 kommer det fram at han er tilknyttet Young Guns, en Oslo-gjeng involvert i kriminell virksomhet:

«Klarlegging av de tiltaltes tilknytning til et gjengmiljø der det blant annet har vært omfattende våpenbruk, har hatt betydning for bedømmelsen av både skyldspørsmålet og straffutmålingen i denne saken,» heter det i dommen.

– Jeg føler meg forhåndsdømt, sier 41-åringen.

– Du er dømt for vold og grove narkotikaforbrytelser. Det er vel naturlig at politiet holder oppsikt med deg?

– Selvfølgelig. Det er en del av gamet. Jeg vet jeg blir fulgt den dag i dag. Når man har så mye bagasje, så blir det sånn. Men da gjør du ikke sånne ting som det jeg er tiltalt for. Da er du ikke så dum at du kjører din egen bil med en gjerningsmann til et sted der det er kameraer overalt, sier han.

Ett år etter imam-angrepet ble moskeens styreleder brutalt angrepet av en maskert gjerningsmann. Politiet mente det kunne være en sammenheng, men saken er fortsatt uoppklart.

– Politiet kom til meg med en gang, men da hadde jeg beviselig vært andre steder på gjerningstidspunktet. Hadde jeg sittet hjemme i sofaen, hadde jeg vel blitt arrestert, sier 41-åringen.

Videobilder

Aktor Nina Harboe Jensen Søndersrød sier til NRK at hun ikke vil uttale seg om detaljer før hovedforhandlingen.

– Men siden vi har tatt ut tiltalte, betyr det at vi er overbevist om at vi kan føre bevis for at disse personene har gjort dette, sier hun.

Søndersrød viser til at de har vitneforklaringer, videofilmer og teledata som styrker dette.

– Hvorfor skulle disse to personene være ute etter å ta imamen?

– Vi har noen tanker om det, og jeg vi si noe om det i innledningsforedraget.

Etter det NRK erfarer skal den medtiltalte kvinnen være et sentralt vitne for politiet.

Medtiltalt tilstår

Den 37 år gamle kvinnen som står tiltalt for å ha fjernet spor da hun kastet sko med blod på, tilstår dette.

– Hun erkjenner det hun er tiltalt for, sier kvinnens forsvarer Espen Refstie.

– Betyr det at hun har hatt kjennskap angrepet også?

– Hun vil komme med sin forklaring i retten, er alt Refstie vil si.

Forvaring

Forsvarsadvokat Vegard Aaløkken

FORSVARER 30-ÅRING: Vegard Aaløkken forsvarer 30-åringen fra Vestfold som risikerer forvaring.

Foto: Tor Richardsen, Richardsen, Tor

Den medtiltalte 30-åringen fra Vestfold erkjenner ikke straffskyld, men sier han var sammen med 41-åringen den aktuelle dagen. Hans forsvarer Vegard Aaløkken vil ikke si noe om hva de gjorde sammen før saken kommer opp i retten.

Politiet har videobilder av knivangrepet, men 30-åringen benekter at det er han man ser på videoen.

– Den tiltalte kvinnen erkjenner å ha fjernet din klients sko med blodspor. Hvordan reagerer han på det?

– Disse detaljene må vi komme tilbake til under rettssaken, svarer Aaløkken.

Aktor har varslet at hun kan komme til å legge ned påstand om forvaring for 30-åringen.

– Min klient ble løslatt fra varetekt for halvannet år siden. Det at han har vært på frifot i så lang tid fram mot en sak, tilsier at det ikke er behov for forvaring, sier Aaløkken.

Familiekonflikt

Moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat med rundt 6000 medlemmer har vært gjennom flere konflikter. Imamen hadde private livvakter etter et blodig oppgjør i moskeen i 2006.

Fire av angriperne endte på legevakten med knivstikk, bruddskader og blødninger. De fire som oppholdt seg i moskeen, havnet på sykehus med knivstikk og slagskader, en av dem var livstruende skadd.

– Jeg mener dette er en maktkamp om hvem som skal få bestemme og kontrollere. Vi ønsker at en velutdannet imam skal ha ledelsen, den andre parten vil ha en imam som ikke er velutdannet, sa en representant for den ene familien til NRK i 2006.

Omstridt imam

Imamen Nehmat Ali Shah er også kjent for sine kontroversielle uttalelser. Han har hevdet at det norske mediesystemet er styrt av jøder, og at dette gjør at mange nordmenn har et negativt syn på islam. I vår var han med på flere støttemarkeringer for Mumtaz Qadri, som ble henrettet i februar etter å ha blitt dømt for drapet på den liberale guvernøren Salman Taseer i 2011.

Flere muslimske nordmenn reagerte sterkt på imamens deltakelse i disse markeringene, og krevde hans avgang. Men imamen fikk fortsette.

Mandag vitner han i rettssaken etter knivangrepet mot ham sommeren 2014.

SISTE NYTT

Siste meldinger