NRK Meny
Normal

Yngre sjåfører belønnes for feilfri kjøring

Forsikringsselskapene senker prisene på forsikring til de yngste sjåførene som følge av færre skader og mindre risikofylt kjøring. Forsikringen kan bli enda billigere dersom den positive utviklingen fortsetter. NAF ber nå selskapene fjerne «ungdomstillegget».

trafikkulykker

SENKER PREMIENE: Flere forsikringsselskap har allerede redusert premiene for yngre bilførere. Nå varsles det ytterligere reduksjon dersom den positive utviklingen fortsetter.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Forsikringspremiene til yngre sjåfører har over tid blitt rimeligere i tråd med at denne gruppen har hatt færre skader, sier assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

Gjensidige Forsikring belønner nå unge sjåfører som kjører skadefritt med inntil 10.000 kroner.

Ifølge Transportøkonomisk institutt (TØI) er risikoen for at 18- og 19-åringer skal omkomme eller bli alvorlig skadd i trafikken redusert med over 40 prosent på fire år.

– Vurderer ytterligere reduksjon

Ifølge Finans Norge går også antall materielle skader ned dersom man slår sammen alle ulykkestyper for de yngste.

Storebrand Forsikring har lagt merke til den positive utviklingen.

Den nye statistikken viser at det kan være muligheter for ytterligere reduksjon

Øivind Huse, leder for produkt i Storebrand Forsikring
Øivind Huse, produktsjef, Storebrand Forsikring

Øivind Huse, leder for produkt i Storebrand Forsikring

Foto: Geirr Larsen / NRK

– For rundt to år siden reduserte vi prisen noe for denne gruppen. Den nye statistikken viser at det kan være muligheter for ytterligere reduksjon, sier Øivind Huse, leder for produkt i Storebrand Forsikring.

– Det kan godt tenkes at prisene kan gå ned hvis ulykkes- og skadestatistikken faller og holder seg stabil over tid, bekrefter skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll.

Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

– FJERN «UNGDOMSTILLEGGET»: – Det er på tide å fjerne «ungdomstillegget» i forsikringen. Dersom vi i tillegg får slutt på «ungdomsbilene» kan dette fortsette i riktig retning, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Foto: Erik Norrud

NAF: – Urimelig at ungdom straffes

TØI har gått igjennom statistikk for ulykkesrisiko i 2013-14 sammenlignet med 2009–10. For ungdommer er risikoen betydelig mindre.

– Trenden er tydelig. Ungdomsulykkene i aldersgruppen 18–24 år er over tid redusert med 70 prosent for gutter, mens de er halvert for jenter, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Hun mener forsikringsselskapene må senke premiene i takt med at yngre sjåfører kjører mer feilfritt.

– Det er på tide å fjerne «ungdomstillegget» i forsikringen. Dersom vi i tillegg får slutt på «ungdomsbilene» kan dette fortsette i riktig retning. Det er helt urimelig at ungdom skal blir straffet fordi de er unge. Nå bør de tvert imot premieres fordi de er flinke, oppfordrer Sagedal.

Det er urimelig at ungdom straffes fordi de er unge. Nå bør de premieres fordi de er flinke

Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF

– Belønner sikre sjåfører

DNB Forsikring mener selskapene har bidratt til at den yngre garde er i ferd med å miste verstingstempelet.

Ketil Voll

Skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Forsikringsselskapene har lagt seg på en fornuftig linje og prisstruktur som belønner sikre sjåfører og fremmer valg av fornuftige og trygge biler fremfor typiske «ungdomsbiler», sier skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll.

TØI peker på sikrere biler og bedre holdninger som hovedårsak til utviklingen. Ifølge data fra reisevaneundersøkelsen kjører 18- og 19-åringer mindre bil enn før.

– Ikke nødvendigvis bedre sjåfører

SpareBank 1 Forsikring mener tallene fra Transportøkonomisk Institutt ikke forteller alt.

– Ulykkesstatistikken det her vises til inneholder kun de hendelsene som har medført dødsfall eller personskade. En stor del av våre forsikringsoppgjør skjer etter hendelser der det kun er skader på kjøretøy eller annen eiendom, påpeker kommunikasjonsrådgiver Silje Linnerud Næss.

promillekjøring

KRAFTIG NEDGANG I UNGDOMSULYKKER: Ungdomsulykkene i aldersgruppen 18–24 år har over tid blitt redusert med 70 prosent for gutter, mens de er halvert for jenter.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger