NRK Meny
Normal

Yara-topp fikk sparken etter korrupsjonsdommen

I forrige uke ble Yara-topp Tor Holba dømt til to års fengsel for medvirkning til korrupsjon. Like etter fikk han sparken fra Yara.

Yara logo

Yara har sagt opp Tor Holba etter korrupsjonsdom.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Tor Holba har hele tiden ment han var en varsler i den såkalte Yara-saken. Dette ble han ikke trodd på i Oslo Tingrett som dømte ham for medvirkning til korrupsjon.

Etter at dommen, som ikke er rettskraftig, falt har Yara gitt Holba beskjed om at han har fått sparken fra selskapet. Det opplyser kommunikasjonsdirektør Bernhard Stormyr i Yara til Dagens Næringsliv.

– Det er riktig at Yara ensidig har sagt opp Tor Holba. Partene er imidlertid blitt enige om å utsette konsekvensene av dette til etter rettskraftig dom foreligger, sier Tor Holbas advokat, Nadia C. Hall, til Dagens Næringsliv.

– Viktig dom

Tina Særeide og andre korrupsjonseksperter mente dommen var viktig da den kom i forrige uke.

– Dommen er et steg videre mot at det ikke skal være attraktivt å delta i korrupsjon. Det gir en signaleffekt til ledere med skjelett i skapet om at de ikke kan føle seg trygge, selv om korrupsjonen er skjult på sofistikerte måter, sa Søreide.

Hun fikk støtte av Guro Slettemark i Tranparency International Norge.

– Jeg tror at dette kommer til å skjerpe fokuset for ledelse og styrer rundt omkring i norske selskaper. Spesielt de som driver virksomhet i korrupsjonsutsatte land. Det er bra vi har fått en tydelig dom. Det er veldig viktig at vi har fått noen eksempler og det er også viktig for landene det gjelder, sa Slettemark.

Dette er dommen:

  • Thorleif Enger ble dømt til tre års fengsel for medvirkning til to tilfeller av korrupsjon.
  • Daniel Clauw ble dømt til to års fengsel. Han ble funnet skyldig i grov korrupsjon i India, men frifunnet for korrupsjon i Libya.
  • Tor Holba ble dømt til to års fengsel for medvirkning til ett tilfelle av grov korrupsjon.
  • Kendrick Wallace ble dømt til to år og seks måneder fengsel for to tilfeller av grov korrupsjon.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger