NRK Meny
Normal

Yara i fusjonsforhandlinger

Industriselskapet Yara skriver i en melding til Oslo Børs at det er i fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries. Yara-aksjen stiger som en rakett på nyheten.

Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara

Konsernsjef Jørgen Ole Halsestad og gjødselselskapet Yara er i forhandlinger om å slå seg sammen med et amerikansk selskap.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Gjødselselskapet Yara stiger kraftig på Oslo Børs tirsdag morgen på nyheten om at selskapet er i fusjonssamtaler med amerikanske CF.

Etter kort tid har aksjekursen steget nesten 9 prosent på Oslo Børs

Dersom de to selskapen slås sammen, vil det bli verdens desidert største produsent av kunstgjødsel.

Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet eier 36,2 prosent av Yara. En fusjon vil vanne ut statens eierandel kraftig.

Dersom den ikke stiller opp med friske penger vil ikke staten lenger ha en strategisk minoritetspost tilsvarende minst en tredel av aksjene (negativ kontroll).

– Ingen forsikringer om at fusjonen blir noe av

Informasjonsdirektør Esben Tuman sier til NRK.no at samtalene er på et tidlig stadium, men at selskapet ville gå ut i markedet med informasjonen for å unngå rykter og spekulasjoner.

– Vi følte at det var riktig å gå ut med markedet nå, og det er grunnen til at vi sendte børsmeldingen, sier Tuman.

I den korte børsmeldingen fra selskapet heter det at Yara og CF Industries er i samtaler om en potensiell fusjon mellom likeverdige parter.

Diskusjonene er på et tidlig stadium og det kan ikke gis noen forsikringer om at transasjonen vil bli gjennomført, ifølge selskapet.

Seiler forbi Seadrill på børsen

Før børsåpning tirsdag er Yara Norges 6. største børsnoterte selskap målt etter markedsverdi, og var ved børsslutt i går priset til 86 milliarder kroner på Oslo Børs.

Det anslagsvis en milliard lavere enn markedsverdien til verdens største riggselskap, John Fredriksen-dominerte Seadrill.

CF Industries har ifølge Bloomberg en markedsverdi på 12,7 milliarder dollar, tilsvarende 81 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger