Bilde fra inne i en leilighet. En voksen sitter bøyd over arbeidet, et barn ser ut av vinduet. I huset på den andre siden av veien sees andre ansikter som kikker ut av sine vinduer
Illustrasjon: Renate Rognan / Anders Hofseth / NRK

Slik virker den nasjonale koronadugnaden

I dag sitter store deler av Norge hjemme – hvorfor gjør vi det?

Mange nordmenn, inkludert vi som lager artikkelen du leser nå, sitter hjemme og prøver å jobbe, innimellom barn og bekymringer. Sammen skal vi bremse koronaviruset, ved å unngå andre mennesker – enda vi ikke er syke. Hva er greia? Hvordan virker denne nasjonale dugnaden?

La oss se litt på Prikkeby – et svært forenklet samfunn inspirert av Corona Simulator fra Washington Post. Den røde virussmitten beveger seg gjennom befolkningen:

INTENSIVPLASSERUTEN PLASSUSMITTETSYKINNLAGTFRISK / IMMUN
Illustrasjonen viser nå: En mengde prikker beveger seg stegvis innenfor en boks – Prikkeby. Til å begynne med er prikkene blå – usmittet. En rød prikk som er smittet beveger seg rundt. Når den kommer ved siden av en blå prikk skifter blå prikker ofte farge til rød. Disse røde prikkene smitter videre, og flere prikker blir røde.
Prikkebyboere som ikke er blitt smittet ennå er blå.
Illustrasjonen viser nå: Noen av de røde prikkene forsvinner ned i sykehuset under boksen merket intensivplasser. Dersom flere enn fire intensivplasser er opptatt, havner nye, syke prikker i et felt på siden merket uten plass.
Røde prikker har viruset og kan bli syke – noen blir så syke at de må på sykehus.
Illustrasjonen viser nå: Etterhvert som tiden går blir de røde prikkene grønne. De påvirker ikke lenger andre prikker.
Når en prikk er frisk igjen, blir den grønn. Da kan den ikke lenger smitte andre, og heller ikke bli syk på ny – ihvertfall er det så enkelt i Prikkeby.
Fordi viruset sprer seg fort rekker ikke Prikkeby sykehus å behandle alle.

Koronaviruset smitter veldig raskt fra menneske til menneske, gjennom dråper i luften eller ting vi tar på.

Her ser du hva som skjer når smitte sprer seg raskt:

Først er bare én syk.
På få dager dobles antall smittede.
Alle doblingene gjør at det fort går fra noen titalls …
til flere hundre …
… til mange tusen.

Det er ulikt hvor syk man blir av koronaviruset. Mange merker ikke så mye og er bra igjen etter kort tid.

Men noen blir alvorlig syke og trenger lang behandling på sykehus, ofte på grunn av alvorlig lungebetennelse. Da må de få hjelp til å puste.

Pustemaskinene, sengene og personalet som i ukevis er opptatt i behandlingen av koronapasienter, er akkurat de samme som trengs etter en trafikkulykke, en brannskade eller en operasjon.

Respirator

Pustemaskiner trengs ved behandling av alvorlig syke

Foto: Getty Images/iStock

Når det blir mange tilfeller samtidig rammes også alle de som sykehusene ville behandlet til vanlig.

Dette er en velkjent kurve innen pandemiforskning som har blitt vist i mange medier den siste tiden:

Illustrasjonen viser nå: En graf som viser to mulige scenarier. Uten å gjennomføre tiltak går den bratt opp, for å vise at mange blir syke samtidig, litt som en katt som sitter oppreist.
Uten tiltak blir mange syke fort
Illustrasjonen viser nå: I den andre grafen som illustrerer hva som skjer med tiltak, er grafen mye flatere, som en fartshump eller en katt som ligger på gulvet.
Bremses smitten med tiltak, har man mer kontroll

Vi ser at hvis vi klarer å få koronasmitten til å bevege seg langsomt nok mellom folk, så sprenges ikke kapasiteten på sykehusene.

Fyrstikker som illustrerer smittekjede

Fyrstikker som illustrerer en smittekjede

Foto: Otto Fearnley

Koronaviruset beveger seg fra menneske til menneske.

Dermed kan vi stanse smitten, slik bildet av fyrstikker du kanskje har sett i sosiale medier viser, og som vi har rekonstruert her: Holder vi oss hjemme og unngår kontakt med andre kan ikke viruset bevege seg videre.

La oss se hva som skjer i Prikkeby om færre av innbyggerne beveger seg rundt:

INTENSIVPLASSERUTEN PLASSUSMITTETSYKINNLAGTFRISK / IMMUN
Illustrasjonen viser nå: Ulike prikker beveger seg stegvis innenfor en boks, eller står stille. I denne versjonen er det færre prikker som beveger seg enn i forrige Prikkeby. Til å begynne med er prikkene blå – usmittet. En rød prikk som er smittet beveger seg rundt. Når den kommer ved siden av en blå prikk skifter blå prikker ofte farge til rød. Disse røde prikkene smitter videre, og flere prikker blir røde. Men de flest
Viruset sprer seg saktere.
Illustrasjonen viser nå: Noen av de røde prikkene forsvinner ned i sykehuset under boksen merket intensivplasser. Dersom flere enn fire intensivplasser er opptatt, havner nye, syke prikker i et felt på siden merket uten plass, men ettersom de fleste prikkene ikke beveger seg, vil det de fleste gangene simulasjonen kjører være mange prikker som forblir blå
De fleste gangene man kjører simuleringen vil Prikkeby sykehus rekke å ta unna de syke.
Illustrasjonen viser nå: Etterhvert som tiden går blir de røde prikkene grønne. De påvirker ikke lenger andre prikker. Ofte vil denne versjonen av simulasjonen ende med at det ikke lenger er røde prikker, men at mange fortsatt er blå, altså usmittet.
Smitten vil til og med gå tilbake før alle er blitt syke hvis det er få som beveger seg rundt.

De som ikke ble smittet kan fortsatt bli smittet senere. Men klarer vi å utsette at alle smittes på kort tid, oppnår vi tre ting:

  • Helsevesenet rekker å redde flere – både koronasmittede og andre som trenger akutt hjelp
  • Bedre tid til å utvikle en vaksine og teste medisiner, så flere slipper å bli alvorlig syke
  • Viktige samfunnsinstitusjoner holdes i gang; ambulansearbeideren ble ikke smittet i butikken

Mens du holder deg inne kan du jo eksperimentere litt med kontrollknappene nedenfor og se hva som skal til for at Prikkeby skal klare å holde sitt virus i sjakk.

INTENSIVPLASSERUTEN PLASSUSMITTETSYKINNLAGTFRISK / IMMUN

Dugnaden Norge nå gjør sammen, er kanskje den viktigste siden andre verdenskrig. Måten du bidrar på, er å passe på to ting:

  1. Vent med å få viruset
  2. Vent med å sende det videre

Det gjør du ved å være i kontakt med færre mennesker – både direkte og gjennom ting de har vært i kontakt med – og ved å være veldig nøye med hygiene og håndvask.

Følgende endringer er gjort etter at saken ble publisert:
18/3 Tilføyd at koronasmitte skjer gjennom DRÅPER I luften.
18/3 Tilføyd at i Prikkeby kan man ikke bli syk på ny.
21/3 Lagt til at senger og personale også er opptatt i behandlingen av koronapasienter.