Hender2
Foto: Ellen Omland / NRK

Hun sendte bakmennene i fengsel

Hun tjente 10.000 kroner på gode dager på gata i Oslo. Ble banket helseløs av bakmenn. I vår ble fire bulgarere dømt for organisert menneskehandel med prostitusjon i lagmannsretten. Det er svært vanskelig å ta bakmenn, sier politiet.

– Jeg er dum, sier den bulgarske kvinnen.

– Ikke fordi jeg ikke er smart, men dum fordi jeg ikke gikk tidligere.

I en liten leilighet i et villastrøk i Norge bygger hun et nytt liv. Langt fra livet på gata hvor kroppen var arbeidsverktøyet.

Hun er 28 år gammel, og for første gang kan hun selv bestemme hva og når hun skal spise.

Hver dag i fem år fra klokken 18 om kvelden til klokken 6 om morgenen sto hun på strøket i Oslo.

På gode netter tjente hun 10.000 kroner, andre ganger et par tusen kroner.

Penger hun aldri har sett. Bakmenn fra Bulgaria tok alt, og bygget opp et liv med luksus der.

Hovedmannen i porche

Hovedmannen i Porche i Bulgaria.

Foto: Politiet

I vår ble de dømt i Borgarting lagmannsrett. En familiefar, kona, sønnen og ytterligere én mann for organisert menneskehandel med prostitusjon. En viktig dom sier politiet.

OSLO 2013: Det begynner å bli nok nå. Enda en kunde betaler for ti minutter. Det er kaldt, hun er sliten av å stå oppreist i tolv timer.

Fem år har gått i Oslo og hun har knapt vært andre steder enn på gata og i leiligheten på Stovner. Hun har lært seg noen få ord på norsk, men stotrer seg best fram på engelsk med kundene.

700 - 800 kroner for sex, hvis de vil hun skal bli med hjem blir det 2000 kroner. I leiligheten hun deler med de andre bulgarske jentene venter halliken. En familiefar som styrer jentene sammen med kona og etterhvert sønnen når han blir gammel nok.

Hvis de ikke tjener nok, blir de slått. Med en sko, pinne, det som er i nærheten.

Til slutt sier hun nei. Vil ikke selge kroppen lenger. Vil ikke ha norske menn som ser at dette er tvang. Hun må ut på gata, men velger å bare stå der. Avslår hvert tilbud fra kunder. Vil ikke at menn skal krafse mer og betale for det.

Mappe

I en mappe har hun spart på alle papirer og dommer, tilfelle det skal skje noe senere.

Foto: Ellen Omland / NRK

Hun vet hun blir banket opp når hun kommer hjem uten penger. Når hun anmelder volden fra halliken, kommer politiet på sporet av det de etterhvert mistenker er menneskehandel.

Ingen «happy ending»

– Den lykkelige horemyten er en myte, sier politiadvokat Anne Cathrine Aga i Oslo politidistrikt.

Sammen med politiadvokat Jorid Kile førte hun straffesaken mot de fire bulgarske bakmennene for retten.

De har begge vært lenge i yrket. Lenge nok til å vite når de har gjort et gjennombrudd. Menneskehandelsaker og prostitusjon er vanskelig å etterforske, for jentene vil ikke fortelle, i frykt for vold og at barn og familie i hjemlandet får svi.

Aga og Kile

Politiadvokat Anne Cathrine Aga og Politiadvokat Jorid Kile fikk dømt 4 bulgarere for organisert menneskehandel med prostitusjon. En av få dommer etter straffelovens paragraf 60a.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Ut fra forklaringene som er gitt i vår sak, vil jeg tro det er et fåtall av de utenlandske jentene som er her av fri vilje, sier Kile.

I fem politidistrikt er det opprettet menneskehandelgrupper. De jobber bare med dette. Et møysommelig arbeid hvor det tar lang tid før fruktene høstes. Politiet mener at de fleste jentene på gata har en bakmann som oftest tvinger dem ut i prostitusjon.

– Du må være klar over som kjøper at det er stor grunn til å tro at jenta ikke gjør det frivillig selv om hun sier det er kjempegodt, sier Aga.

I retten ble det lagt fram bilder som bevis. Norske penger lagt ut over et stuebord i Bulgaria. Hovedmannen i fine biler.

– Det er min kropp som har gitt dem dette, sier kvinnen som satte politiet på sporet av dem.

– Jeg har gitt ham et perfekt hjem, mange biler og mye penger, sier hun om hovedmannen.

Penger på stuebord

Norske penger på bilder fra Bulgaria.

Foto: Politiet

Plukker de sårbare jentene

Fattigdom, lite eller ingen skolegang. De har ofte ikke noe annet valg når en mann lover dem gull og grønne skoger. Det blir det lite av.

– De har ikke fri vilje, sier Kile om hvorfor jenter fra Bulgaria, Romania og Albania finner seg i dette.

– De er vant med å bli flyttet på, de har ikke penger og ofte hus i elendig forfatning.

18 år gammel måtte kvinnen vi møter forlate barnehjemmet i Bulgaria. Hun møtte en mann hun trodde var kjæreste. Han solgte henne til en mann med et fint hus. Hun skulle få bo der. Etterhvert ble det ikke gratis, hun måtte ut på gata og jobbe og betale tilbake det han hadde kjøpt henne for. Kjøpesummen og hvor mye hun skyldte fikk hun aldri vite, og slik endte hun i Norge.

– En rettsprosess med menneskehandel og prostitusjon tar ofte lang tid, sier leder av Rosa prosjektet Mildrid Mikkelsen.

– Det er vanskelig for jentene å stå løpet ut når de ikke vet hvem de kan stole på i det norske samfunnet.

Krisesentrene er helt uunværlig for å få disse jentene til å bryte med bakmennene.

Reddende engel

Et sted i Norge, langt fra hovedstaden, sitter en mann som ikke akkurat føler seg som en engel.

En vinternatt i fjor plukket han opp en jente på gata i Oslo og tok henne med seg til hotellrommet.

En søt ung jente fra fattige strøk i Sør-Europa. De fikk en kontakt den korte timen på hotellrommet. Hun åpnet seg. Fortalte om vold, tvang, at bakmannen tok alt hun tjente før hun ble sendt ut på gata igjen. Ofte med et blåmerke eller to.

En gang slo bakmannen henne så hardt over låret med et kosteskaft at det brakk står det i dommen.

Hun var livredd, ville bort. Han følte skyld og skam og ville hjelpe.

Sen natt ble til tidlig morgen. De sitter på Gardermoen og venter på første fly til hans hjemsted. Hun blir i huset hans i fire-fem dager før hun blir hentet av politiet og sendt på krisesenter. Han velger å vitne i straffesaken mot mannen. Fordi han vitner og dermed har hjulpet henne, vil han ikke bli straffeforfulgt, blir han fortalt av politiet.

Han forteller anonymt til NRK. I denne saken ble mannen fra Albania dømt i Oslo tingrett i vinter. Kvinnen har nå vennskaplig kontakt med mannen som hjalp henne ut.

– Norske menn naive som ikke forstår det er tvang

– Ingen ønsker å kjøpe sex av et mulig offer for menneskehandel eller en som har bakmann, sier Olav Lægdene, virksomhetsleder i Nadheim i Kirkens Bymisjon.

Nadheim

Nadheim i Kirkens Bymisjon gir råd til menn og kvinner som selger sex. Virksomhetsleder Olav Lægdene sier norske menn ikke vil vite at de fleste kvinner blir tvunget til prostitusjon.

Foto: Ellen Omland / NRK

De deler ut 70.000 kondomer hvert år til prostituerte, og gir råd til kvinner og menn som selger sex eller seksuelle tjenester.

Lægdene sier jentene på gata ikke vil si at de har en bakmann, for da får de ingen kunder.

– Norske menn er naive og ønsker å være naive, sier Lægdene.

Han tror menn ønsker å bagatellisere mest mulig rundt prostitusjon.

– Da blir det ubehagelig å kjøpe sex, jo mer du vet om bakgrunnen, sier han.

Det er mye vold i prostitusjonsmiljøet, og mange gjør det ifølge Nadheim for å forsørge barna sine.

Anker til Høyesterett

Skyldspørsmålet i saken mot de fire bulgarske bakmennene er avgjort ved dom i to rettsinstanser, men siste ord er likevel ikke sagt. Forsvareren til den antatte hovedmannen, har anket til Høyesterett.

Det gjelder både lovanvendelse over straffelovens paragraf 60 a og straffeutmålingen. I tillegg mener advokaten at Høyesterett må vurdere om det er riktig at domstolen skal ta stilling til om penger fra prostitusjon skal betales tilbake. Det er ikke klart om saken blir ført for Høyesterett. NRK har gjentatte ganger forsøkt å få kommentar fra forsvareren uten å lykkes.

Kvinnen i leilighet

I egen leilighet, mye skal læres.

Foto: Ellen Omland / NRK