Lockdown I Oslo for andre gang

Nye smitteverntiltak sender oss tilbake mot livene vi hadde i mars.

Vi skyr sentrum og kollektivtransport, og kortbruken vår stuper.

Tilbake er treningssenteret hvor tredemøllene står stille.

Det Norske Teateret

Teaterpremieren uten publikum.

Pollett i Oslo

Baren hvor bartenderene er hjemme og bilbanen står stille.

Da mars kom tilbake

Da mars kom tilbake

I første sving kjører bilen ut av den spesialbygde bilbanen.

– Banen er ekstra glatt etter at lokalet ble vasket ned, så bilene sklir lettere ut av sporet, forteller utelivsgründer Hans Jarn.

I oktober i fjor åpnet baren Pollett i kjelleren på gamle Bislett bad i Oslo. Stedet ble fort populært.

Lockdown I Oslo for andre gang
Lokalene har stått tomme i over et halvt år.
Lockdown I Oslo for andre gang
I høst innførte Oslo kommune skjenkestopp.
Lockdown I Oslo for andre gang
Da så eieren, Hans Jarn, seg nødt til å permittere de siste ansatte.

– Det er trist for oss, og veldig trist for de ansatte. Mange som jobber hos oss er unge mennesker og studenter som liker å jobbe i utelivsbransjen – det er jo en litt annen type bransje, sier Jarn.

Kortbruken stuper

For barene var effekten av de nye rundene med nedstenginger i uke 45 og 46 umiddelbar. Det viser kortbruken hos DNB. Og det er ikke bare i Oslo og Bergen, der det nå er skjenkeforbud, at det merkes. Folk holder seg unna serveringsstedene i hele landet.

Aller størst omsetningssvikt har barene, som allerede lå på et lavt nivå.

Også samlet kortbrukt har falt, etter relativt stabile tall de siste månedene.

Fallet har også forplantet seg til restaurantene og til hvor mye vi bruker kortene våre fysisk i butikkene.

Tallene viser at vi faktisk følger de reglene som myndighetene har kommer med, både lokalt og nasjonalt, forteller Roger Antonesen. Han leder område for mellomstore bedrifter i DNB.

– Vi ser det særlig i Oslo og Bergen, der omsetningen stuper for deler av næringslivet. Folk er mindre utendørs og bruker mindre penger på kultur, servering og sosiale aktiviteter.

En ny hverdag

Og det er ikke bare kortbruken som forteller hvordan vi har lagt om på livet etter at de nye tiltakene kom (se faktaboks).

I Oslo og Bergen, hvor tiltakene er strengest og folk er sendt på hjemmekontor, har folk skydd sentrum. Aktiviteten i Bergen sentrum var 53 prosent lavere 6.–13. november enn samme tid i fjor, viser mobildata fra Telia. Fallet i Oslo var 57 prosent.

På skjermen viser direktør for bedriftsmarked hos Telia, John Christian Hillestad, frem ferske tall. 

Lockdown I Oslo for andre gang

Tallene viser at trafikken til Oslo fra andre kommuner er redusert med 51 prosent fra samme tid i fjor. Reduksjonen er på 31 prosent for Bergen og Trondheim.

Lockdown I Oslo for andre gang

Det er egentlig ganske ekstreme utslag. Så det er helt klart at de tiltakene myndighetene har iverksatt, får kraftig effekt.

Jon Christian Hillestad
Lockdown I Oslo for andre gang

Telia deler de anonymiserte tallene med myndighetene.

– For myndighetene har man nå muligheten til å virkelig se effekt av de tiltakene man gjør.

Med unntak av sommerferien og høstens busstreik, har det vært en jevn stigning for kollektivtransporten. Men nå peker passasjertallene nedover, og antall påstigninger er tilbake på nivået fra før sommerferien i Oslo og Bergen:

En annen grunn til at vi trekkes mindre mot sentrum, er at kulturlivet er satt på vent, etter forbud mot innendørsarrangementer i store deler av landet.

Premieren uten publikum

I det sangen nærmer seg slutten, heises banneret opp mot taket og avslører den todelte bussen som stikker opp av scenegulvet. Regissøren stopper prøven, diskuterer med skuespillerne og vinker dem videre.

På Det Norske Teatret er det siste finpuss før premieren for «Tolvskillingsoperaen».

Lockdown I Oslo for andre gang

​​​​​​​Premieren skal gå for tom sal.

Det Norske Teateret

– Men vi gjør oss klare til publikum kommer, og det skal smelle til når de er her.

Pål Christian Eggen
Lockdown I Oslo for andre gang

– Dette er andre gang vi blir frarøvet en premiere, men vi skal spille likevel. Det gjør oss på mange måter ekstra stolte over det vi holder på med, og stolte for at vi kan være på dette huset, hvor vi får jobbe. Men det at publikum ikke får være med oss er veldig trist, sier skuespiller Pål Christian Eggen.

Selv om Oslo kommune satte ned foten for alle arrangementer innendørs, ble det bestemt at de skulle kjøre på med premieren. Eggen mener det er et definisjonsspørsmål om det da er teater.

– Superdeppa

– På en helt vanlig dag ville det vært fullt trøkk, høy musikk og det ville vært mye energi – både på møllene og nede på gulvet

Klokken er snart ti på formiddagen når Anne Wangsteen skrur på lysene i «the Red Room» i kjelleren på treningssenteret Barry's Bootcamp i Barcode i Oslo. Der har det nå vært mørkt i flere dager.

Treningssalen er vanligvis fylt av folk og høy musikk.

Lockdown I Oslo for andre gang

Nå har vektene ligget urørt siden treningssenteret ble stengt.

Lockdown I Oslo for andre gang

– Medlemmene våre er frustrerte, men jeg tror alle er like spente og gleder seg til å komme tilbake.

Anne Wangsteen
Lockdown I Oslo for andre gang

Barry's Bootcamp har treningssenter i kommunene Oslo, Bærum og Bergen, som alle har stengt treningssentrene. Kjeden anslår at de taper 900.000 kroner i omsetning i uken på nedstengingen.

– Vi ble først superdeppa da vi måtte stenge, og så må man jo hele tiden tenke på bakgrunnen for at vi må stenge. Sånn som med lockdown nummer to så er vi ikke happy med beslutningen, men vi forstår den og er klare til å bidra i dugnaden.

Wangsteen krysser fingrene for at det blir med de tre ukene hvor treningssentrene må stenge. I mellomtiden prøver de å holde kontakt med medlemmene gjennom sosiale medier, forteller Wangsteen, som styrer sosiale medier for treningskjeden.

Vonde å vende

Verken treningssentrene eller teater har blitt sporet tilbake som steder hvor vi ser at koronasmitte spres. Likevel ble de stengt som et trinn i å få kontroll på steder med mye smitte.

For tross et vell av lokale og nasjonale påbud, anbefalinger, anmodninger og tilrådninger, så var vanene våre vonde å vende. Vi dro på restaurant som før, reiste med kollektivtransport som normalt og fartet tilsynene upåvirket rundt om i byen.

Samtidig tikket smittetallene oppover:

Mens man i Bergen demmet opp for høstens første smittebølge med en hestekur på tre uker, så ulmet smitten videre i hovedstaden. Kortbruk, bevegelsestall og bruken kollektivmidler viser at Oslo-borgerne lot seg påvirke i mindre grad enn i Bergen tidlig i høst.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ikke sammenligne Oslo med andre byer.

– Oslo har generelt hatt strengere tiltak enn Bergen hele tiden. Det betyr også at mobiliteten i Oslo har vært mindre, så man har ikke startet på samme nivå. Oslo-folk har vært flinke, det har vært mindre mobilitet og det er en forutsetning for å få has på smitten, sier Johansen.

Denne høsten har byrådslederen sett smittetallene for Oslo skyte i været. Det hele kulminerte med en «sosial nedstengning» av hovedstaden.

Han skryter av hvordan befolkningen så langt har tilpasset seg nedstengningen.

– Stort sett er vi fornøyd. Men vi innførte mandag nye tiltak rettet mot aldersgruppen 13 til 19 år. Der har vi et forbedringspotensial, sier Johansen.

Det er også en annen ting som bekymrer byrådslederen:

– Det er for høy aktivitet på en del av kjøpesentrene. Vi er nødt til å snakke med lederne der. Det nytter ikke med mindre aktivitet i Oslo, hvis alle samler seg på kjøpesentre i Sandvika, på Stovner eller på Oslo City. Så det følger vi opp.

Kan komme flere tiltak

Etter de nye tiltakene kom har smitteveksten flatet ut, og det er tydelige tegn på at folks atferd er endret, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

– Det vi er mer usikre på, er om de miljøene og aldersgruppene der smitteveksten har vært størst, også er de gruppene som viser mest redusert mobilitet og kontakthyppighet. Dette vil trolig vise seg kommende uke i de offisielle smittetallene.

Han legger til at det ikke er nok at smittetallene flater ut, de må ned.

– Derfor vurderes justeringer av tiltak fortløpende både nasjonalt og lokalt.

Men hva blir konsekvensene når vi stenger ned?

Mener det er dramatisk verre enn i mars

Gliset etter bilbanekjøringen er borte hos Hans Jarn når han snakker om situasjonen for dem og utelivsbransjen.

Situasjonen for utelivsbransjen er dramatisk mye verre enn i mars, er budskapet hans.

– I mars hadde vi litt penger, og det var bedre ordninger og kompensasjonsløsninger.

Hans Jarn
Lockdown I Oslo for andre gang

Han peker på at pengene fra kompensasjonsordningen tidligst kommer i januar, og at arbeidsgiver må betale lønn i 10 dager etter permittering – mot to dager i vår og sommer.

– Hele bransjen har forståelse for smitteverntiltakene, og vi har gjort det vi kan. Vi vil være med på dugnaden. Men skal de stenge oss, må de komme med kompensasjonsløsninger og penger nå.

Konsekvensene av nedstengingen mener han kan bli en fattigere hovedstad.

– Det jeg er redd for er at vi skal bli som en middels norsk småby, ala Stjørdal, der man har O'Learys og Egon.