Willoch vil ha nye markagrenser

– Det er ikke slik at alle områder som i dag er beskyttet av markagrensene, nødvendigvis er viktige for turlivet, sier Høyre-nestor Kåre Willoch.

Kåre Willoch tror han har brukt marka mer enn Lars Haltbrekken, leder for Norges Naturvernforbund, fordi han er 42 år eldre. Willoch er skeptisk til fortetting i de store byene og vil derfor bygge boliger i blant annet Nordmarka.

Valglogo

Kåre Willoch mener derfor det bør settes ned et hurtigarbeidende utvalg som skal vurdere hvordan markagrensene kan justeres.

– Jeg håper ingen tenker på å oppheve markagrensene, men i hvert fall i Oslo er det jo ingen som har plassert den ut fra noen overveielse, den har bare blitt sånn. Det er ingen som har satt seg ned og vurdert hvor denne grensen egentlig bør gå, påpeker Willoch.

– Jeg er sikker på at det finnes områder innenfor markagrensene som ikke er viktige for formålet, friareal og turliv, men som kan brukes til boliger.

Naturvernforbundet: – Svaret er fortetting

I en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for NRK, svarer 49 prosent at de vil beholde markagrensene som i dag.

44 prosent er enige med Willoch, og sier de vil justere landets markagrenser for å bygge flere boliger.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, frykter en justering skal føre til en gradvis nedbygging av marka rundt byene.

– Vi mener svaret er fortetting i de store byene. I Oslo kan man få plass til 150.000 flere mennesker ved fortetting, uten at det går ut over de grønne lungene i byen, sier Haltbrekken.

Willoch: – Justeres grensen, kan det bedre livskvaliteten

Willoch er sterkt uenig i at fortetting er svaret. Han mener det forringer livskvaliteten til innbyggerne.

– Jeg er redd for fortetting, for det betyr i praksis at du bygger masse boliger, hvor folk får for lite sol inne, for lite grønt ute, og for dårlige tumleplasser for barn og unge. Det er ikke godt nok for den oppvoksende slekt, sier Willoch.

– Vi er nødt til å kombinere disse to hensynene, og jeg er sikker på at vi kan klare det hvis man våger å sette seg ned og vurdere hvor grensen skal gå. Må vi justere den litt, kan vi oppnå mye i form av bedre livskvalitet for alle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger