NRK Meny
Normal

WHO tilbyr Norge influensahjelp

WHO har kontaktet Norge fordi vi er ett av landene i Europa med flest smittede. Helsedirektøren sier det kan bli aktuelt å be WHO om assistanse.

Svineinfluensa

Norge har tatt kontakt med pandemiansvarlig i WHO for å få en gjennomgang av det norske pandemiarbeidet så langt.

Foto: NRK

- Norge er et av de landene i Europa som har mest aktiv influensa. Derfor tok lederen for pandemiarbeidet i verdens helseorganisasjon (WHO), Keiji Fukuda, kontakt med norske myndigheter for å høre hvordan det går, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen til NRK.

Bjørn Inge Larsen

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

Foto: NRK

Vil kanskje be WHO om bistand

Han forteller at WHO følger spredningen av svineinfluensa her i landet tett.

- WHO er enig i alle de tiltakene som Norge har iverksatt. Vi drøftet også det at vi nå tilbyr Tamiflu på en enklere måte direkte til folk gjennom apotekene. WHO mener det er et godt tiltak, sier Larsen.

LES: Tamiflu fås uten legeresept

Norske helsmyndigheter startet en gjennomgang av pandemidødsfallene i Norge i forrige uke. Gjennomgangen skal pågå i inn i neste uke.

- Dersom vår gjennomgang viser at det ikke er noe systematisk som burde gjøres anderledes, og dersom den høye dødeligheten holder seg, vil vi be WHO om bistand. De vil da gjøre en ekstern gjennomgang av det norske beredskapsarbeidet, sier Larsen.

Ikke bekymret for Norge

- WHO er ikke bekymret for situasjonen i Norge. Men dette viser at WHO forsøker å ha en dialog med alle medlemsland som er rammet av pandemien. Vi synes det er flott at WHO følger med og ønsker å bistå oss dersom vi ber dem om det, sier helsedirektøren.

VG meldte i dag at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) skal ha sendt et brev til toppsjefen i legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline.

I brevet skal hun ifølge avisen ha skrevet:

– Influensapandemien sprer seg nå raskt gjennom landet og tettbebodde strøk har til nå blitt hardest rammet. Sammenlignet med andre europeiske land har vi en høyere dødsrate, til den grad at WHO har uttrykt bekymring og har tatt kontakt med våre helsemyndigheter for å tilby assistanse.

- Vi har løpende dialog med WHO, men avventer tilbudet om assistanse, sier helseministeren til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger