Hopp til innhold

Omikronvariant oppdaget i Sverige

Nå er første omikrontilfellet oppdaget i Sverige. WHO advarer om høy risiko. Samtidig sier en sørafrikansk sykdomsekspert at han ikke ser en økning i dødsfall.

En kvinne forsøker å finne en flyrute hjem.

En kvinne forsøker å finne et fly ut av Sør-Afrika etter at flere flyselskaper har stanset avgangene.

Foto: SUMAYA HISHAM / Reuters

Første tilfelle av omikronsmitte er oppdaget i Sverige.

Den smittede er en person som nylig har kommet tilbake til Sverige fra et opphold i Sør-Afrika, opplyser Folkhälsomyndigheten.

Den positive koronaprøven til personen ble tatt for litt over en uke siden, og at det var snakk om omikronsmitte ble bekreftet mandag klokken 16.

Vaksiner er trolig effektive

Den sørafrikanske infeksjonssykdom-eksperten Jassat sier at de per nå ikke ser en økning i koronadødsfall i provinsen Gauteng, der Johannesburg ligger.

– De eksisterende koronavaksinene er mest sannsynlig effektive for å forhindre alvorlig sykdom fra den nye omikronvarianten, sa han mandag.

Omikron-varianten ble først oppdaget i Sør-Afrika. Nå har flere land innført innreiserestriksjoner fra land i sørlige Afrika, for å begrense smittespredningen.

Smittetallene øker i sørlige Afrika.

Smittetallene øker i sørlige Afrika.

Foto: GUILLEM SARTORIO / AFP

Under en pressekonferanse sa epidemiolog i Sør-Afrika Salim Abdool Karim at antall smittetilfeller i landet kan tredobles denne uken, melder AFP.

– Jeg forventer at vi vil toppe over 10.000 daglige smittetilfeller innen slutten av uken, sier Karim.

– Alvorlige konsekvenser

Omikron-varianten vil sannsynligvis spre seg internasjonalt og utgjør en «veldig høy» global risiko. Et økende antall tilfeller vil få alvorlige konsekvenser i noen områder, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag.

Nå oppfordrer WHO de 194 medlemslandene om å framskynde vaksineringen av høyprioritetsgrupper med tredje dose, og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

Lokale aviser varsler om den nye virusvarianten.

Lokale aviser varsler om den nye virusvarianten.

Foto: Denis Farrell / AP

Venter mer data

Organisasjonen ber om mer forskning for å forstå Omikron-variantens potensial til å smitte ferdigvaksinerte personer og de som allerede har hatt covid-19. De venter at mer data kommer i løpet av de neste ukene.

– Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, skriver WHO.

Japan stenger grenser

Regjeringen i Japan kunngjorde mandag at de gjeninnfører streng grensekontroll og stenger grensene for utlendinger fra hele verden. Tidligere har Israel gjort det samme, skriver NTB.

Testsenter

Flere land innfører strengere innreiserestriksjoner.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Australia dropper planlagt gjenåpning av grensene for studenter og arbeidere, og Filipinene utsetter planene om å åpne for vaksinerte turister.

Omikronvarianten har blitt oppdaget i flere europeiske land, blant annet Danmark, Østerrike og Portugal.

I Storbritannia er det meldt om flere tilfeller av omikronsmitte. Seks av de tolv tilfellene er registrert i Skottland.

Grunn til bekymring

Omikronvarianten er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den har kommet også til Norge uten at den er påvist.

Vi deler vurderingen om at verden står overfor en enda større og vanskeligere utfordring enn for en uke siden. Samtidig er Norge godt rustet gjennom den vaksineringen vi har, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Bjørn Guldvog

Direktør i helsedirektoratet Bjørn Guldvog.

Foto: NRK

Han sier at viruset mest sannsynlig vil komme til Norge i løpet av kort tid.

–Vi tror det kan overta for delta-viruset, og er sannsynligvis mer smittsomt. Det er usikkert om det er mer alvorlig, sier helsedirektøren.

Sesong for smitte

Mandag sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NRK at de foreløpig vet lite om den nye virusvarianten, men at det er grunn til bekymring.

– Nå er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sier Stoltenberg.

Pressebrief om koronasituasjonen

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det er grunn til bekymring, men at FHI gjør grundige vurderinger.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ulike faktorer gjør det vanskelig å si akkurat hvordan den nye varianten vil opptre i et land som Norge.

Stoltenberg forklarer dette med at vi har en annen alderssammensetning enn land sør i Afrika, samt kaldt vær og vinter som er sesong for den typen infeksjon. Samtidig har vi en befolkning som er vaksinert i en større grad.

–Vi vil få flere opplysninger om hvordan viruset fungerer i Europa og Norge ganske raskt, utdyper hun.

Tredje dose er en prioritet

Vi deler WHOs vurdering selv om det fortsatt er en del usikkerhet om omikronvariantens egenskaper, og hvordan den vil oppføre seg i et land som vårt, skriver overlege i FHI Preben Aavitsland i en e-post til NRK.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege i FHI, Preben Aavitsland forklarer at høyeste prioritet i kommunene er å vaksinere alle over 65 med tredje dose.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Han forklarer at høyeste prioritet i kommunene er tredje dose til alle over 65 år. Nå er 70 prosent av de eldre mellom 75 og 84 år vaksinert med tre doser.

Sykehusene har allerede beredskapsplaner for oppskalering av virksomheten, uansett variant, skriver Aavitsland.
​​

AKTUELT NÅ