Hopp til innhold

Wennesland: Holder ikke hvis ikke 22. juli-tiltakene følges opp

STORTINGET (NRK.no): Leder i Oslo AUF, Vegard Wennesland, påpeker at statsministeren og forsvarsministeren nå må tørre å prioritere andre tiltak enn dem som ser lekrest ut for velgerne.

Leder i Oslo AUF Vegard Wennesland

Vegard Wennesland, leder i Oslo AUF og Utøya-overlevende, var til stede i Stortinget for å høre på statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Grete Faremos redegjørelse etter 22. juli-kommisjonens rapport.

Foto: NRK

– Det viktigste er at vi nå får på plass løsninger som gjør at dette aldri skjer igjen. Vi må få på plass de løsningene som funker og som faktisk trengs, ikke bare de som ser best ut på TV eller i dokumenter, sier Wennesland til NRK.

Statsminister Jens Stoltenberg erkjente i sin redegjørelse for Stortinget i dag at han ikke var forberedt på den omfattende og dype svikten i norsk beredskap og beredskapskultur som 22. juli-kommisjonen dokumenterer. Han kom med flere beklagelser fra Stortingets talerstol.

– Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg.

– Ærlig og ydmyk statsminister

Blant tilhørerne var også noen av dem som ble hardest rammet av terrorangrepene 22. juli.

Jens Stoltenberg redegjør for 22. juli i Stortinget

Statsminister Jens Stoltenberg beklaget fra Stortingets talerstol.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

– Jeg var veldig spent på hva som ville bli sagt i redegjørelsen i dag. For to uker siden fikk vi en rapport som var forferdelig vond å lese, og vi har fått en veldig modig og tøff dom. Så kommer denne redegjørelsen, som er begynnelsen på den politiske behandlingen av 22. juli-saken, sier Wennesland, som overlevde massakren på Utøya.

– Jeg synes det var en ærlig og ydmyk statsminister og statsråd vi så i dag. Det setter vi veldig pris på og håper debatten videre også kan være preget av den samme verdigheten som var her i Stortingssalen i dag. Men dette holder ikke hvis ikke tiltakene blir fulgt opp.

– Tiltak viktigere enn unnskyldning

Det var på forhånd mange som hadde tatt til orde for at Stoltenberg burde komme med en beklagelse under redegjørelsen i dag.

Nestleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, John Hestnes, sier til NRK at de mener det viktigste nå er at det gjøres noe for fremtiden.

– Tiltak er viktigere enn en unnskyldning. De døde kommer ikke tilbake. Politikerne må nå samarbeide om å få på plass tiltak, og ikke skylde på hverandre, sier Hestnes og legger til at de som støttegruppe gjerne bidrar med innspill.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Hestnes under Jens Stoltenbergs redegjørelse i Stortinget

Nestleder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, John Hestnes, fulgte redegjørelsen fra galleriet i Stortingssalen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Justisminister Grete Faremo (Ap) varslet i sin redegjørelse at hun så raskt som mulig vil komme med forslag knyttet til 22. juli-kommisjonens forslag om å forby halvautomatiske våpen.

Hun mener det er maktpåliggende å oppnå bedre styring av IKT i politiet, og justisministeren understreket ansvaret for at alle departementene følger opp med tiltak etter kommisjonens rapport.

– Jeg skal påse at samtlige følger opp dette ansvaret. Allerede 1. oktober skal de levere en rapport med klare prioriteringer og klare målsettinger, sa Faremo.

Politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim mener Stoltenberg unngikk viktige spørsmål under høringen i Stortinget.

VIDEO: Kyrre Nakkim kommenterer høringen i Stortinget.

AKTUELT NÅ