Walesa vil protestere mot regjeringen i Polen

Den tidligere polske presidenten Lech Walesa har lovet å bli med på protestene mot regjeringen, som undersøkes av EU etter endringer i grunnloven.

POLAND-POLITICS-DEMO

KARIKERTE DUKKER av partilederen i Pis, Jaroslaw Kaczynski (øverst), statsminister Beata Szydlo (til venstre) og president Andrzej Duda (til høyre) var å se under «Frihetsmarsjen» i Warszawa 6. mai, 2017.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Walesa har tidligere stilt spørsmål ved om lederen av det regjerende populistiske partiet PIS, Jaroslaw Kaczynski, har ønsket å gjøre Polen til et diktatur gjennom en rekke reformer. Kritikere har hevdet at reformene undergraver demokratiets balanse.

Regjeringspartiet kom til makta i 2015.

W związku z coraz większą bezczelną szkodliwą działalnością obecnej ekipy pod nadzorem Jarosława Kaczyńskiego, zmuszony...

Publisert av Lech Wałęsa Tirsdag 13. juni 2017

– Etter den stadig mer skadelige aktiviteten til partiet styrt av Jaroslaw Kaczynski, er jeg tvunget til å gå hardere til verks, skrev Walesa på sin Facebook-profil onsdag.

– Fra i dag skal jeg delta i alle samlinger, protester og mer til, la han til.

Endringer i grunnlovsdomstolen har vekket bekymring hos EU. Den konservative PIS-regjeringen har fått endret loven slik at det blir vanskeligere for domstolen å stoppe lovforslag. I tillegg har regjeringen fått satt inn fem nye dommere.

Lech Walesa

VIL PROTESTERE: Den tidligere polske presidenten Lech Walesa skriver på Facebook at han vil være med på alle protester mot det regjerende populistiske partiet PIS. Her fotografert på et seminar på Hotel Bristol i Oslo hvor det ble diskutert om demokratiet i Europa er på tilbakegang i 2015.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

«Frihetsmarsj» i Warszawa

For en drøy måned siden fant det sted en stor demonstrasjon i Warszawa.

Talerne under demonstrasjonen, som ble kalt «Frihetsmarsjen», sier regjeringen under partiet Lov og Rettferdighets (PIS) ledelse har svekket domstolenes og flere andre institusjoners uavhengighet i så stor grad at de ikke ville blitt tatt opp i EU eller NATO-samarbeidet dersom de ikke allerede var med.

– Vi kan ikke tillate at Kaczynski tar oss ut av Vest-Europa. Sammen vil vi forsvare frihet, sa Jacek Jaskowiak, borgermester i Poznan.

Arrangementet skjedde i regi av det største opposisjonspartiet Borgerplattformen (PO), men også medlemmer av andre opposisjonspartier deltok i marsjen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger