Hopp til innhold

Brekke: – Ledere har vist for dårlig dømmekraft

Telenor holder pressekonferanse der Deloittes eksterne gransking blir presentert. Sigve Brekke mener to Telenor-topper burde håndtert varslingsmeldinger bedre.

Sigve Brekke og Gunn Wærsted skal ha et anstrengt forhold

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Sigve Brekke og Gunn Wærsted sier at dette er en vanskelig dag for Telenor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi skal bruke denne krevende saken til å ta lærdom og bygge et sterkere og mer robust Telenor for framtiden, sier styreleder i Telenor Gunn Wærsted og legger vekt på at Vimpelcom-eierskapet har vært svært krevende.

– Dette er en vanskelig dag for Telenor.

Deloitte legger nå fram granskingen av hvordan Telenor har utøvd eierskapet sitt i teleselskapet Vimpelcom, som i februar innrømmet korrupsjon og vedtok en bot på 795 millioner dollar for sin virksomhet i Usbekistan.

Bekymringer ikke videreformidlet

Deloitte har ikke funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd i Vimpelcom-saken, men rapporten avdekker svakheter internt i Telenor.

– Vi har ikke avdekket at noen i Telenor har ment å opptre ukorrekt og det er ikke noen indikasjoner på at de har handlet for å skjule korrupsjon, sier Ingebret Hisdal i Deloitte under presentasjonen.

Telenor skrev tidligere fredag at de to suspenderte Telenor-toppene finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen trekker seg fra selskapet. De to fikk varsler allerede i 2011 om bekymringsfulle utbetalinger til Talikant. Det er disse utbetalingene som senere viste seg å være korrupsjon.

– Jeg vil takke dem for lang og tro tjeneste. De har bidratt til vekst og gode resultater for Telenor, sier konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.

Men så kommer også kritikken fra konsernsjefen.

– Jeg mener begge to burde håndtert varslingsmeldingene på en bedre måte.

Nådde ikke styret i Telenor

Aa og Espen diskuterte forholdet og anbefalte den ansatte å ta opp bekymringene sine med de tre Telenor-nominerte styremedlemmene i Vimpelcom. Det ble også gjort.

– Vi mener at de har tatt tak og bidratt til at dette ble fremmet for de nominerte i Vimpelcom.-styret, sier Hanne Helsingeng i Deloitte som legger fram rapporten.

Kritikken går på at informasjonen likevel ikke kom fram til Telenor-styret, og Deloitte-rapporten nevner flere situasjoner der informasjonen kunne blitt videreformidlet.

Helsingeng sier også at de nevnte styremedlemmene tok bekymringene opp på juridisk nivå og fikk et juridisk råd fra personer de kunne stole på.

– Vi har ikke noen bemerkninger til det som skjer hos de, bortsette fra ett tilfelle, sier Helsingeng.

Det hun henviser til er at Jon Fredrik Baksaas, som kom inn i Vimpelcom.styret i desember 2011, ikke fikk vite om bekymringsmeldingene. Den daværende konsernsjefen i Telenor hevder å ha fått vite dette først i mars 2014.

– I henhold til god styreskikk burde Baksaas blitt informert i 2011, sier Helsingeng.

Først den påfølgende høsten får resten av styret vite om bekymringene.

Fikk tilbudt jobb videre

Pål Wien Espen sier han har fått tilbud om en ny stilling i Telenor, men at han føler det er best å fortsette karrieren et annet sted.

– Jeg har derfor takket nei til dette tilbudet og i stedet inngått en fratredelsesavtale med selskapet, sier han i en pressemelding.

Både Richard Olav Aa og Espen har blitt enige med Telenor om en fratredelsesavtale. Aa benekter at Vimpelcom-gjennomgangen er bakgrunnen for at han ikke fortsetter i selskapet.

– Ingen av dem ønsker å samarbeide lenger, sier Hans Geelmuyden, talsmann til Aas, om forholdet mellom Aa og konsernsjef Sigve Brekke til Dagbladet.

AKTUELT NÅ