Vurderte å trekke seg som SV-leder i 2009

Kristin Halvorsen var så sliten og demotivert etter valgnederlaget i 2009 at hun var nær på å møte veggen.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen

UTSLITT OG SKUFFA: Tre smilende, leende partiledere kommer til Soria Moria i 2009. De har blitt enige om politikken for de neste fire årene. Kristin Halvorsen (SV) smilte som vanlig, men bildene løy.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Tre smilende, leende partiledere kommer til Soria Moria i 2009. De har blitt enige om politikken for de neste fire årene. Kristin Halvorsen smilte som vanlig, men bildene løy.

I den ferske boka «Gjennomslag» kommer det frem at Halvorsen vurderte å trekke seg som SV-leder under Soria Moria-forhandlingene.

– Jeg var skuffa, sliten, nær lettveggen, sier Halvorsen til NRK.

Hun ble likevel sittende som leder fordi hun mente ingen var klare til å ta over partiet den gang.

Tapte valget, beholdt makten

Halvorsen hadde tapt valget, men beholdt makten – Nå skulle hun kjempe om politikk og posisjoner med et sterkere Arbeiderparti.

– Jeg tenkte på et tidspunkt der at nå må du passe på at du rett og slett ikke blir sjuk og sjukemeldt midt mens man forbereder et statsbudsjett og forhandler regjeringsplattform – det går bare ikke an, sier den tidligere SV-lederen.

Kristin Halvorsen har skrevet boka i samarbeid med Lilla Sølhusvik, som er tilknyttet NRK Nyheter og tidligere politisk reporter i NRK.

Jeg grudde meg til de regjeringsforhandlingene helt fra jeg så SVs resultat valgnatta. Kjøttvekta teller enormt mye i politikk. Makta rår, og makta er velgerne. Det teller ikke i det hele tatt at det finnes 100 000 Arbeiderparti-stemmer der ute som egentlig kunne stemt SV. Den dagen du setter deg ned og skal forhandle om politikk, er det styrken som avgjør.

Kristin Halvorsen (SV)

Påkjenningen ble stor etter valgnederlaget:

– Så vurderte jeg en stund om det var riktig tidspunkt å gi seg som partileder, men kom til at det ikke var det, sier Halvorsen.

Jeg var skikkelig deppa etter valget. Da var jeg nær ved å bikke, møte veggen, ikke orke mer. Jeg syntes det var veldig demotiverende å ha jobba så utrolig mye – jeg og SV hadde gjort en forskjell de fire første årene – og fått så lite igjen for det. I Arbeiderpartiet var det veldig lite forståelse for at jeg hadde vært lynavleder for Jens i de årene. Jeg mener Arbeiderpartiet hadde en stor fordel av at SV var med i regjeringen, mens de bare var opptatt av å cashe inn valgseieren.

Kristin Halvorsen (SV)

– En ærlig og selvkritisk bok

Situasjonen er den samme i dag; SV sliter med å profilere seg i samarbeid med store Arbeiderpartiet.

Halvorsen nekter å si at Arbeiderpartiet misbrukte styrken de fikk i 2009, for det var velgerne som sviktet, ifølge henne:

– Dette er ikke først og fremst en bok som kritiserer mine regjeringssamarbeidspartnere, sier Halvorsen.

– Men du sitter jo fortsatt i regjering. Hvordan kan vi stole på at du er ærlig?

– Det er en ærlig, selvkritisk bok, men som også viser et veldig sterkt engasjement fra min side de gjennomslagene som SV har fått i samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Åslaug Haga, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen på Soria Moria

Åslaug Haga, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen på Soria Moria 1 i 2005.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger