Hopp til innhold

Vurderer FN-råd på nytt

Bjarne Håkon Hanssen har tillit til Utlendingsnemnda om utsendelsen av asylsøkere fra Somalia, men regjeringen vil likevel vurdere FN-rådene på nytt.

Terje Skjeggestad i møte med Bjarne Håkon Hanssen
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det er klart etter møtet mellom arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og sjefen for Utlendingsnemnda, UNE, Terje Skjeggestad, i dag.

Ifølge UNEs kritikere - blant dem sentrale politikere i regjeringspartiene Senterpartiet og SV - blir somaliske asylsøkere sendt tilbake til områder som ikke er trygge.

Hjemsendelse trygt for noen

Statsråden sier etter møtet at det er trygt for noen somaliere å bli sendt tilbake til hjemlandet, og han stoler på at UNE har oversikt over situasjonen.

For tiden tvangssendes 20 prosent av de somaliske asylsøkerne med endelig avslag, hjem igjen, noe Hanssen er fornøyd med.

Regjeringen vil likevel innen utløpet av neste måned ta stilling til om Norge i større grad enn hittil skal følge rådene fra FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, i asylsaker.

Ikke instruere UNE

I helgen sa statsråden at det er naturlig å møte UNE for å bli informert og oppdatert om de vurderinger som blir tatt.

- Jeg ønsker å forsikre meg om at det er forsvarlig å tvangsreturnere personer med endelig avslag til Somalia.

Regjeringen kan ikke instruere UNE om en endret praksis på annen måte enn gjennom lov og forskrift, sa statsråden da. Men i dag sier han altså at han stoler på Utlendingsnemndas avgjørelser.

UNE-direktør Terje Sjeggestad gjentar i dag  at hjemsendelsene er et resultat av en grundig vurdering basert på en rekke kilder, der FNs Høykommissær for flyktninger er en av kildene.

 

 

AKTUELT NÅ