Hopp til innhold

Vurderer avhør av Behring Breivik på gården

ÅSTA (NRK.no): Politiet vurderer å avhøre terrorsiktede Anders Behring Breivik på gården han har leid utenfor Rena i Hedmark.

Åsta, gården til Anders Behring Breivik

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby er torsdag på gården som terrorsiktede Anders Behring Breivik har leid utenfor Rena i Hedmark.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby er i dag på gården som terrorsiktede Anders Behring Breivik har leid på Åsta utenfor Rena i Hedmark.

Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier de vurderer avhør av terroriktede på gården på Åsta.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Kan ta siktede med til gården

– Vi er her for å vurdere behovet for nye avhør av siktede på gården, sier Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Vi hadde et vellykket avhør på Utøya, og vi håper eventuelt på et like vellykket avhør her på gården, sier politiadvokaten.

Politiet vil i løpet av uka avgjøre om de skal ta Anders Behring Breivik med til gården han bodde på før han utførte terrorhandlingene.

Tusen beslag på gården

De siste dagene har politiet drevet en omfattende ransaking på gården. Behring Breivik skal ha produsert bomben han brukte for å angripe regjeringskvartalet av blant annet store mengder kunstgjødsel på gården.

– Vi har gjort over tusen beslag på gården til nå, mye av dette er siktedes eiendeler. I tillegg er det gjort en mengde beslag på Utøya og i regjeringskvartalet. De vil alle sammen nå bli gjennomgått, sier Kraby.

Han vil ikke gå ytterligere i detaljer om hva det er tatt beslag i. Kraby sier også det har vært en utfordring at gården har vært utleid.

– Det har gjort at det har vært vanskelige avgrensninger, sier Kraby, og legger til at de vil fortsette arbeidet på gården.

Politiet har samlet inn en rekke DNA og fingeravtrykk fra gården.

– Disse prøvene er fortsatt til analyse. Jeg kan bekrefte at de vil være en viktig del av etterforskningen, sier Kraby.

LES: Har gjort interessante funn på terrorgården

LES: Dreiv 'terrorgården' i over 50 år

Vil finne ut om han handlet alene

I tillegg til å gå gjennom sentrale bygninger og gårdseiendommen gjennomførte politiet i går et 12 timer langt avhør med Anders Behring Breivik på politihuset i Oslo.

Han ble i går avhørt i detalj om hvordan en bombe kan lages. Politiet forsøker å finne ut om det er hull i kunnskapen som kan bety at han har trengt hjelp til å lage bomben på gården.

– Så langt har vi ikke mottatt noe informasjon om at det er flere personer involvert i bombeproduksjonen. Men siktede har erkjent de faktiske forhold, derfor er det et sentralt spørsmål for etterforskerne om han var alene om teroraksjonen og planleggingen, sier Kraby.

Politiet sier at alt Anders Behring Breivik har sagt i avhørene så langt har vært korrekt i forhold til funn og det etterforskningen ellers har avslørt.

– Det vil minst ta seks uker før vi konkluderer om siktene har handlet alene, sier Kraby.

I avhøret forklarte han også ytterligere om det såkalte manifestet og om Knight Templar i England.

På spørsmål om hvorfor Anders Behring Breivik valgte en gård på Åsta svarer han at den ligger passe avsidesliggende til slik at han kunne arbeide relativt uforstyrret, og i passe avstand fra Oslo.

Brannbil på Åsta

Politiet har sperret av et større område rundt gården der Ander Behring Breivik trolig laget bomben.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Låven er sentral

Tidligere søk på gården har ført til funn av betydelige mengder sprengstoff, produksjonsutstyr og andre gjenstander som kan knyttes til terroranslagene og til Breivik.

Blant annet er låven der bomben skal ha blitt klargjort sentral i etterforskningen.

– Han har brukt flere bygninger, men låven er helt klart sentral i etterforskningen og det er grunnen til at man begynner der, har informasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt sagt til NRK.

Politiet har også søkt i områdene rundt bygningen for å undersøke om det kan være gravd ned gjenstander på eiendommen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger