Hopp til innhold

Vurderer advarsel mot stillesitting

Helsedirektoratet er bekymret over at norsk ungdom sitter for mye stille. Nå vurderer de advarsler på linje med de som finnes på røykpakkene.

Amani og Luna i mål etter løpetur rundt Sognsvann i Oslo

14-åringene Amani (t.v) og Luna kommer i mål etter å ha sprunget rundt Sognsvann. Men jenter i denne alderen sitter stadig mer stille. Bruker de tida på Facebook og blogger?

Foto: Katrine Nybø / NRK

«Advarsel fra Helsedirektoratet: For mye daglig stillesitting er helsefarlig. Det kan føre til overvekt, belastningsskader og hjertesykdommer».

Inspirerert av advarselen på sigarettpakkene kan den kanskje høres slik ut, anbefalingen Helsedirektoratet nå vurderer.

En ny rapport viser nemlig at barn og unge går opp i vekt og sitter for mye stille. Særlig er 15 år gamle jenter blitt mer stillesittende på fem år, fant forskere ved Norges Idrettshøgskole ut, fem-seks år etter at en en tilsvarende undersøkelse ble gjort.

– Innebærer en betydelig helserisiko

– Vi har jo lenge anbefalt minst en times fysisk aktivitet for barn hver dag, og en halv time for voksne, sier assisterende helsedirektør, Bjørn Guldvog, til NRK.

Bjørn Guldvog

Assisterende helsedirektør, Bjørn Guldvog.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Ifølge Guldvog innebærer inaktiviteten en betydelig helserisiko på lang sikt.

– Derfor er det naturlig å vurdere en anbefalt makstid for stillesitting for barn, sier han.

– Hva bør være maks stillesitting hver dag?

– Stillesittingen øker jo fra 6,5 timer om dagen når barn er seks år gamle til 9,5 timer når de er 15 år. Så et sted der imellom bør den anbefalte grensa gå, sier Guldvog.

Les også: Tenåringer blir fedmeoperert
Les mer: Tynn som baby, fet som voksen

Utstyrte barn med måleapparat

3500 barn i alderen seks, ni og 15 år deltok i undersøkelsen som er gjort for Helsedirektoratet.

Et lite apparat festet til kroppen registrerte all fysisk aktivitet i løpet av noen dager.

Guttene er mer fysisk aktive enn jentene, og 6-åringene er mer aktive enn 9-åringer og 15-åringer. På de siste fem åra er altså 15 år gamle jenter blitt enda mer stillesittende enn før.

Mye på Facebook

– Vi bruker ganske mye tid på Facebook, sier 14 år gamle Emma.

– Jenter har mer å chatte om enn gutter, så vi har nok lettere for å sette oss med Facebook enn dem.

58 prosent av 15-årige gutter er fysisk aktive så mye som den anbefalte timen hver dag. 43 prosent av jentene er like aktive. Blant ikke-vestlige innvandrerjenter er bare 29 prosent tilstrekkelig fysisk aktive.

Små sosiale forskjeller

Forskerne fant små sosiale forskjeller i fysisk aktivitet. Men seks år gamle gutter som har foreldre med lav utdanning er mer fysisk aktive enn de med høyt utdannede foreldre.

Når barna blir større, er bildet motsatt: Høyt utdannede foreldre fører til mer fysisk aktive barn.

– Kanskje høyt utdannede foreldre overbeskytter barna sine når de er små, mens de er mer opptatt av å få dem i aktivitet når de blir større, spør assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Vårt største folkehelseproblem

Helsedirektoratet mener det er nødvendig med en times kroppsøving eller annen fysisk aktivitet på skolen hver dag. I tillegg ber de om flere sykkelstier og tryggere skoleveier for å få flere barn til å bevege seg mer.

– Det at 15-åringer i dag er minst like stillesittende som en gjennomsnittlig 70-åring er et stort paradoks. Jeg tror mangel på daglig fysisk aktivitet er vårt største folkehelseproblem. Og flere kommer til å slite med overvekt, belastningsskader, hjerte-karsykdommer, kreft og psykiske lidelser som resultat av dette om vi ikke får snudd denne trenden, sier Bjørn Guldvog.

Les også: Professor frykter ikke eldrebølgen

AKTUELT NÅ